Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından birçok emeklinin yaşadığı mağduriyet ile ilgili önemli ifadelere yer verdi. Emekli maaşlarıyla ilgili verileri ortaya koyan Çelik, "Emekli aylıkları giderek sosyal yardım haline geliyor" dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Milyonlarca kişiye emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle hak sahipleri artık emeklilik başvurusunda bulunabilecek.
Kanunla birlikte, Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı
süresini tamamlamış olan emekli olabilecek.
Bunun yanında vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında
değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.
EYT'LİLER EN DÜŞÜK MAAŞA MAHKUM EDİLDİ
Ancak düzenleme sonrası emeklilik dilekçesi veren birçok EYT'li, Temmuz ayında emeklilere yapılan
yüzde 25’lik zammım kök maaşlara uygulanması sonrası en düşük maaş olan 7 bin 500 TL'ye mahkum oldu.
Örneğin, geçtiğimiz Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya
yükselten düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandı. Böylece temmuz ayında yapılan yüzde 25 zamla en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak kaldı ve emekliler zam alamamış oldu.
"AKTİF SİGORTALI KABUL EDİLMİYOR"
Yaşanan gelişmeler sonrası "EYT'lilerin ezici çoğunluğu emekli olup çalışmaya devam ediyor" diyen Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, "SGK Haziran 2023 verilerine göre, 2023 yılının ilk 6 ayında aktif sigortalı sayısı 922 bin azalmış. Bu azalmanın temel nedeni EYT başvuruları. Aynı dönemde Sosyal Güvenlik Destek Pirimi (SGDP) ile (emekli aylığı alıp çalışmaya devam edenler) çalışanların sayısı 813 bin artmış. SGDP kapsamındakiler aktif sigortalı kabul edilmiyor. Ancak istihdamda sayılıyor. Böylece sigortalı çalışan sayısındaki gerçek azalış 110 bin civarında kalmış" dedi.
"EMEKLİ AYLIKLARI SOSYAL YARDIM HALİNE GELİYOR"
Verileri işaret eden Çelik, "EYT'lilerin ezici çoğunluğu emekli olup çalışmaya devam ediyor. Çünkü emekli aylıkları insanca bir emeklilik için yetersiz. Emekliler tekrar çalışmaya mecbur. Emekli aylıkları giderek sosyal yardım haline geliyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Gerçek Gündem