Milyonları ilgilendiren gelişme: Asgari ücrette rakamlar netleşiyor

Milyonları ilgilendiren gelişme: Asgari ücrette rakamlar netleşiyor

Beklenen yeni asgari ücrete ilişkin milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Gerçekleşmesi beklenen zam oranıyla ilgili 2 formül masaya yatırıldı.

Metin TUFAN / KAMU SON HABER

Asgari ücrete gelecek zam doğrudan ve dolaylı yoldan milyonlarca insanı etkileyecek. Zam gelmesi beklenen maaşlara ilişkin gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu''na çevrilmiş durumda. 

6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanacağı toplantının temmuz ayı öncesinde toplanması bekleniyor. Toplantıda işçi, işveren ve hükümet komisyonu uzlaşmaya varan müzakereler yürütecek. Öte yandan enflasyon oranlarının hemen hemen netleşmesinin beraberinde masadaki formüller de bir bir ortaya çıkmaya başladı.

EN DÜŞÜK ZAM ORANI GÖRÜNDÜ

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 4 aylık rakamlar netleşti. Enflasyon oranları yükselerek 15.21 seviyesine ulaştı. 4 aylık kesinleşen enflasyonun açıklanmasıyla birlikte asgari ücretin en düşük seviyesi de belli olaya başlamıştı. Böylece, halihazırda 8.506 TL olan asgari ücretin en düşük zamlı oranı 9.799 TL olarak hesaplanmış oldu. 6 aylık enflasyon rakamlarının ise yüzde 21,43-26,61 aralığında olması beklenirken, refah payı beraberinde bakıldığında beklenen zamma ilişkin 2 formül ön planda kaldı. 

YÜZDE 35 FORMÜLÜ

Temmuz ayında yüzde 35 zam gelmesi halinde net asgari ücret 11.475 TL iken, brüt 13.500 TL olması bekleniyor. Bu durumda ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama gerçekleşmiş olacak.

YÜZDE 30 FORMÜLÜ

Yüzde 30 zam yapılması durumunda ise net ücret 11.058 TL; brüt 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. 
2022 yılında asgari ücret zammı yaklaşık olarak yüzde 30 civarında gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.