Miras paylaşımı konusunda birçok madde yanlış biliniyor. Bu noktada en çok dikkat çekenlerden biri ise çocuğu olmayanların miraslarının kime kalacağı oldu.
Miras konusunda gerçekleşen uygulamalar değişiklik gösterebilir. Miras paylaşımında ender rastlanan uygulamanın nasıl olacağı kafa karışıklığı yaratabiliyor.
ÇOCUĞU OLMAYAN BİRİNDE MİRAS NASIL İŞLİYOR?
Miras paylaşımında alt soyun büyük bir önemi olduğu biliniyor. Çocukları ve torunları olarak bilinen alt soyu, ana mirasçılardır. Ama bir kişinin çocuğu ve torunu yoksa bu defa farklı kurallar işleyebilir. Böyle bir durumda miras, vefat eden kişinin yakınlarına silsile halinde verilebiliyor.
SAĞ EŞİ HEPSİNİ ALAMIYOR
Bir kişinin çocuğu yoksa ve mirasçısı eğer sağ ise eşi hepsini alamıyor. Bunun için miras sağ kalan eş ile miras bırakan kişinin anne ve babası arasında eşit şekilde paylaştırılıyor. Ayrıca eğer anne ve baba sağ değil ise bu defa onların çocukları mirasçı olabiliyor. Kısacası miras bırakan kişinin kardeşleri, anne ve baba üzerinden mirasçı olabilir. Ancak direkt mirasçı olamıyor. Miras paylaşımında çocuk olmaması halinde kurulacak denkleme göre farklı uygulamalar yapılabilir.
MİRAS BIRAKANIN ANNESİ, BABASI, KARDEŞLERİ VE ÇOCUKLARI YOKSA NASIL OLACAK?
Çocuk yok ve eş sağ ama miras bırakanın annesi, babası sağ değil kardeşleri ve onların çocukları da yoksa bu kez mirasın tamamı sağ kalan eşine kalabilir.
Ayrıca miras bırakanın eşi sağ değil ve çocukları da yoksa o zaman mirasın tamamı anne ve baba arasında eşit şekilde paylaştırılıyor. Anne ve baba sağ değilse bu kez miras bırakanın kardeşleri ve onların çocukları mirasın tamamını paylaşabiliyor.
KİŞİNİN HERHANGİ BİR YAKINI YOKSA NE OLUYOR?
Bunun yanı sıra bir kişinin vefatı halinde eğer herhangi bir yakını bulunmuyorsa, kısacası yasal mirasçı olabilecek kimse yok ise bu defa devlet mirasçı olabilir.
Ancak devletin mirasçılığı biraz farklı işliyor. Buna göre devlet kişinin borcuna mirasçı olmuyor ancak eğer mal varlığı varsa mal varlığının mirasçısı olabiliyor.