Mobil cihaz kullanıcıları dikkat: Süper hızlı iletişim yolda! Bakanlık yerli ve milli çalışmayı duyurdu

Mobil cihaz kullanıcıları dikkat: Süper hızlı iletişim yolda! Bakanlık yerli ve milli çalışmayı duyurdu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tarih vererek yeni yerli ve milli projeyi duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 2026 yılında 5G teknolojisine geçileceğini duyurmasının ardından, ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye’de bilişim sektöründeki hızlı gelişmeler ve artan kullanım talepleri, sabit tarafta fiber altyapısının güçlendirilmesi ve mobil tarafta daha geniş spektrum ile yeni nesil haberleşme şebekelerine duyulan ihtiyacı artırdı. Bu doğrultuda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gelecek yıl yapılması planlanan ihale için hazırlıklar başladı.

2-04-43-11-5g-1-hight-900-width-1200.jpg

BTK'nın "2024-2028 Stratejik Planı"na göre, Türkiye'de geniş bant internet hizmeti en hızlı gelişen elektronik haberleşme hizmeti olarak öne çıkıyor. Bilişim sektöründeki hızlı değişim ve artan kullanım, sabit tarafta fiber altyapısı ve mobil tarafta ise 5G ve sonrasını kapsayan yeni nesil şebekelere olan ihtiyacı artırıyor.

TEKNOLOJİ İSTANBUL HAVALİMANI’NDA UYGULANMIŞTI

Dünyada bazı ülkelerde kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, Türkiye'de de İstanbul Havalimanı'nda test edildi. Türkiye'nin 5G'yi tüm ülkeye kazandırma sürecinde, ITU ve 3GPP gibi uluslararası standart kuruluşlarının 5G ve ötesine yönelik çalışmalarını takip etmek ve katkıda bulunmak, ayrıca 6G teknolojisi için AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları yaparak yerli ve milli ürünlerle sektörde söz sahibi olmayı teşvik etmek öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

5g.jpg

4,5 G HIZINDAN YAKLAŞIK 10 KAT DAHA HIZLI

Plan kapsamında, 4,5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G'nin yanı sıra 6G'ye yönelik çalışmaların yürütülmesi ve standartların belirlenmesi üzerine de vurgu yapılıyor.

Türkiye'nin 5G vizyonu çerçevesinde, mobil haberleşme teknolojisine ilişkin ekipman ve teçhizatın yerli tasarımcılar ve mühendisler tarafından üretilmesi, yerli imalatın teşvik edilmesi ve teknoloji bağımsızlığının artırılması, yerel ekonomiye katkı sağlanması gibi amaçlar da belirleniyor.

5G MİLLİ KATKIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

On İkinci Kalkınma Planı, küresel teknoloji eğilimlerini takip ederek yeşil ve dijital dönüşümü destekleyen öncü teknolojileri vurguluyor. Bu öncül teknolojiler arasında yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, blok zincir, 5G ve 6G, üç boyutlu baskı, robotik, insansız hava araçları ve elektrikli araç teknolojileri yer alıyor. Ayrıca yeşil hidrojen ve yenilenebilir enerji teknolojileri, genom düzenleme, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlar da öne çıkıyor.

5g-1-scaled.jpg

Plan, uzay teknolojileri, kuantum hesaplama, artırılmış ve sanal gerçeklik, siber güvenlik, ileri malzemeler, yarı iletkenler, yeni nesil nükleer reaktörler, enerji depolama çözümleri, yeni nesil raylı sistemler ve karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerinin önemini de sürdürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G teknolojisinin 2026 yılında kullanıma sunulacağını açıklamıştı. Bu bağlamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gelecek yıl yapılması planlanan ihale çalışmalarına başlandı. Yeni nesil 5G haberleşme teknolojisinin ülke genelinde uygulanabilmesi için gerekli hazırlıklar hızlandırıldı. Yerli ve milli haberleşme ürünlerinin tanımlanması, AR-GE projelerinin kalitesinin artırılması ve yerli ekosisteme daha fazla katkı sağlanması amacıyla çeşitli iyileştirme projeleri uygulanacak.

5g-wireless-technology-network-connections-by-credit-vertigo3d-gettyimages-1043302218-crop-3x2-100787551-large.jpg

Bu doğrultuda, 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm aşamalarda milli katkının sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. BTK, bu süreçte kamu ve özel sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak projelerin başarısını desteklemeye devam ediyor.

YERLİ VE MİLLİ 5G İÇİN YENİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLECEK

Yerli ve milli 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme teknolojilerinin Türkiye'de kullanılmasını sağlamak ve bu alandaki AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla yeni düzenleyici çerçeveler ve mekanizmalar oluşturulacak. Elektronik haberleşme altyapılarına olan ihtiyaç artarken, yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaştırılması öncelikli politika haline geldi. 5G'nin yaygınlaşması, yüksek bağlantı kalitesi gerektiren ve veri yükünü artıran yeni uygulamaları destekleyecek, bu da sabit ve mobil altyapıların entegrasyonunu ve mobil ağların önemini artıracak.

Geçmiş yetkilendirme deneyimlerinden yararlanarak, uluslararası gelişmeler doğrultusunda yerli haberleşme altyapılarının kurulumu göz önünde bulundurularak 5G yetkilendirme çalışmaları tamamlanacak. Ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 6G'ye yönelik ulusal ve uluslararası çalışmaları takip ederken, alçak yörünge uyduları ve uydu üzerinden geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulması için düzenlemeler yapılacak ve yerlileştirmeye yönelik projeler başlatılacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.