Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus, kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı türevleri bulunan diyabet hastalığı, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor.
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Geceleri artan sık idrara çıkma ihtiyacı
Susama ve ağız kuruluğu
Kilo kaybı
Açlık hissi
Bulanık görme
El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
Aşırı yorgun hissetme
Yaraların geç iyileşmesi
Ciltte kuruma
Sinirli olma gibi ruh halinde değişiklikler
Diş eti, cilt ve vajinal enfeksiyonlarda artış
ÇÖREK OTU NEDİR?
Çörek otu, Nigella sativa adlı Asya, Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü çiçekli bir bitkidir.
Biberli bir tada sahip olan çörek otu, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Toz haline getirilerek tüketildiği gibi tohumlarının sıkılmasıyla yağı da elde edilir. Çörek otu kalsiyum, demir, çinko, bakır, tiamin, niasin, fosfor ve folik asit içerir.
ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLİR?
Türk mutfağında baharat olarak yine çorbaları, salataları ve mezeleri lezzetlendirmek için kullanılır. Çörek otu yağının ise kızartmalar için kullanılması önerilmez.
Yemeğinizi yaptıktan sonra ilave edebilirsiniz. Latte ve çay gibi içeceklerinize de çörek otu yağı ekleyebilirsiniz.
Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI
Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.
Diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri ya da çörek otu yağı tüketmeleri kan şekerleri düzeylerinde denge sağlar.
Sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir.
Akne iyileştirici özelliği bulunmaktadır.
Astım ilaçları kullanan kişiler, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, solunum ve akciğer şikayetlerinde iyileşme görülebilir.
KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.