Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin davetlisi ‘Depreme Dirençli Kentler’ sempozyumunda bir konuşma yaptı.
DAF ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, 25 kentin fay zonu üzerine kurulduğunu söyleyerek, "Bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar" söyleri ile uyardı.
Naci Görür, Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentlere dikkat çekerek, "Bitlis-Zagros kuşağının harekete geçmesiyle yeni depremler olabilir" diye konuştu.
6 Şubat’ta Doğu Anadolu Fay zonunun deprem ürettiğini ve Bingöl-Karlıova’dan Hatay’a kadar giden hatta büyük oranda kırılmalar olduğunu belirten Görür "Büyük ölçüde Doğu Anadolu’nun devamı niteliğinde kırıldılar. Ve orada artık büyük boyutlu bir depremin oluşmayacağı ortada" diye konuştu.
Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentlerde yeni depremler olabilir”
Adıyaman’ın özel bir durumu olduğunu belirten Görür "Doğu Anadolu Fayı, Adıyaman’a kadar geliyor. Tam Adıyaman yakınlarında Bitlis-Zagros bindirme kuşağıyla kesişiyor" dedi.
Naci Görür bu kesişme nedeni ile 6 Şubat depremlerini ürettiği enerjinin yüzde 20 kadarını- bu Bitlis-Zagros bindirme kuşağına transfer etmiş olabileceğini söyledi. Naci Görür özellikle Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentlerde deprem olabileceğini söyledi.
Naci Görür "Adıyaman- Hakkari arasında Arap platformu üzerinde yani Bitlis, Urfa, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Batman ve yakın çevrelerinde depremler olursa benim için büyük bir sürpriz olmaz. diye konuştu.
ADIYAMAN KENDİ DEPREMİNİ DAHA YAŞAMADI
Naci Görür paneldeki konuşmasına Adıyaman uyarıları ile devam etti. Görür, Adıyaman’ın Bitlis Zağros Bindirme Kuşağı’nın başlangıcında olduğunu ve 6 Şubat depremlerinde bu kuşağın stres biriktirdiğini söyledi. Adıyaman’ın kuzeyinden geçen büyük bir levhanın bulunduğu ve deprem üreten bu levhaların sürekli hareket ettiğini vurgulayan Naci Görür, “Adıyaman levha sınırına çok yakın bir yerde yerleşmiş bir kent. Bu nedenle bu fay, Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde deprem üretir. Bunun tekerrür periyodu 500 senede birdir." dedi ve yıllar içinde Karlıova’dan Antakya Suriye’ye kadar olan yerlerin depremle yerle bir olup yeniden yapıldığı, ardından yine depremle yıkılıp yeniden yapıldığına dikkat çekti.
Adıyaman'ın kendi depremini yaşamadığını söyleyen Görür "Siz komşunun depremini duydunuz" dile konuştu. Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için Adıyaman'ın da etkilendiği söyleyen Görür "Şimdi düşünün bu fay kırıldığı zaman tam 5 milyon tonluk dinamitin aynı anda patlamasına eş gelen enerjiyi açığa çıkarttı. Yani Bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti" diye konuştu.