AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa’da Türkiye’nin deprem risk haritasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Marmara Denizi'ndeki fay hattının her yıl batıya doğru 2,5 santimetre hareket ettiğine dikkat çeken Tatar, Marmara bölgesinde 7,8 büyüklüğüne kadar çıkabilecek bir depremin olası olduğuna vurgu yaptı.
250 YILDIR ENERJİ BİRİKTİRİYOR
Deprem uzmanları tarafından sık sık yapılan uyarılara bir yenisini ekleyen Tatar, Marmara Denizi’nde yer alan fay hattının 250 yıldır enerji biriktirdiğini belirtti. Tatar, bu fayın kırılması durumunda 7,8 büyüklüğüne kadar bir deprem oluşturabileceğini kaydetti. Bursa’da katıldığı bir toplantıda konuşan Tatar, Güney Marmara’daki aktif fayların da dikkate alınması gerektiğini söyleyerek "Biz Marmara Depremi'ne odaklanmışken günün birinde başka depremle karşı karşıya kalabiliriz" dedi ve en çok kaygılandığı şehrin Bursa olduğunu açıkladı.
"BURSA'DA BÜYÜK BİR DEPREM OLASILIĞI VAR"
Tatar, Marmara Denizi’ndeki olası bir deprem büyüklüğünün 7,2 ila 7,8 arasında değişebileceğini belirtti. 6 Şubat depremlerine değinen Tatar, yaşanan felaketin büyük bir ders niteliğinde olduğunu ve 85 milyon insanın bu konuda düşünmesi gerektiğini vurguladı.
Marmara’nın güneyindeki aktif fay hatlarına da dikkat çeken Tatar, özellikle Bursa’da büyük bir deprem olasılığına işaret ederek, bölgedeki 1855 yılında yaşanan büyük depreme de atıfta bulundu.
Tatar, özellikle Marmara Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların tedbirli olması gerektiğini ve deprem bilincinin yaygınlaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirtti.