Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil renkteki coğrafi işaret tescilli Amasya misket elmasını toplamak için erken saatlerden itibaren bahçelerin yolunu tutan üreticilerle merdivenlerle ağaçlara tırmanıp gün boyunca hasat yapıyor. Yere düşenler bile çürümeden toplanıp fabrikalara gönderilerek ekonomiye kazandırılıyor.
ELMA AMASYA’NIN SEMBOLÜ
Amasya’nın elmasıyla ünlü olduğunu belirten Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Dünyanın neresine giderseniz gidin Amasya denilince akla elma gelir. Elma bizim sembolümüz. Vazgeçmeyiz” dedi.
“NİĞDE’DE DE MİSKET VAR. AMA SADECE POSASI VAR”
Yörenin meyve deposu Ziyaret beldesinde yaşayan 75 yaşındaki Bekir Damatoğlu, “Bu sene misket elması bol. Yağışların da etkisiyle rengini iyi aldı. Kalitesi de çok iyi” diye konuştu. Şifa kaynağı olduğunu belirttiği Amasya misket elmasının kendine has kokusunun olduğunu ve tezgahlarda diğer elmalarla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Damatoğlu, “Bu koku her yerde yetişen miskette olmaz. Niğde’de de misket var. Ama ne aroması var. Ne de kokusu ve şırası? Sadece posası var. Oysa Amasya’da yetişenin kokusu, aroması, lezzeti ayrı” şeklinde konuştu.
Gün boyunca elma toplayan Kadriye Deniz elmaların kokusuyla mest ettiğini, Mehmet Dedeoğlu ise yetiştirdikleri elmanın ısırıldığında çıkan sesiyle de fark oluşturduğunu söyledi.