Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğe göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan az olamayacak. Ayrıca, yeni işe başlayan mükelleflerden üç yıl boyunca asgari vergi alınmayacak ve mevcut yatırım teşvik belgeleri korunacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte, yerel asgari kurumlar vergisi istisna ve indirimleri kapsam dışı bırakılarak bazı istisnaların uygulanmasına son verildi. Örneğin, iştirak kazançları, emisyon primi ve AR-GE indirimleri artık kapsam dışında tutulacak. Ayrıca, gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi olacak, ancak gayrimenkul dışındaki istisna gelirleri bu vergiye tabi olmayacak.
Türkiye'deki büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara yönelik artırımlı kurumlar vergisi oranları da belirlenmiş durumda. Reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumları için yüzde 30, ihracat yapan firmalar için yüzde 20, halka açık şirketler için yüzde 23 ve imalatçılar için yüzde 24 vergi oranı uygulanacak. Yap-işlet-devret modeli kapsamında elde edilen kazançlardan ise yüzde 30 vergi alınacak.
Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar yalnızca ihracat gelirleri ile sınırlanacak ve yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergiye tabi olacak.
Düzenlemede ayrıca, yurt dışında verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançlar için vergi indirim oranı yüzde 50'den yüzde 80'e çıkarıldı. Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi ise, faaliyetleri nedeniyle kurumlar vergisinden muaf tutuldu.
Bu değişikliklerin, Türkiye'nin vergi sistemini daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladığı ifade ediliyor. Yeni düzenlemenin etkilerinin önümüzdeki dönemde daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.