O paralar tarihe karışacak! 21 gün süre verildi

O paralar tarihe karışacak! 21 gün süre verildi

Yüksek enflasyon karşısında o para birimi tedavülden kalkıyor.

Yüksek enflasyonla uzun yıllardır mücadele eden ülkede altın ve dövize endeksli yeni bir para birimini uygulamaya koymuş durumda.

Ülkede mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde 55,3 olarak gerçekleşmiş ve Türkiye'deki oranın altında kalmıştır.

Zimbabve Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele edebilmek ve ekonomiyi istikrara kavuşturabilmek adına altın destekli yeni bir "yapılandırılmış para biriminin" lansmanını gerçekleştirdi.

Bankanın Başkanı John Mushayavanhu, Zimbabve Altını'nın kısaltması olan ZiG'in, geçtiğimiz yıl büyük bir değer kaybı yaşayan Zimbabve dolarının yerini alacağını belirtti.

ekran-goruntusu-2024-04-07-095932.pngMushayavanhu'nun yaptığı açıklamaya göre, bankalar artık mevcut Zimbabve doları bakiyelerini yeni para birimine dönüştürecekler. Ayrıca, bankanın politika faiz oranı da yüzde 130'dan yüzde 20'ye indirildi.

21 GÜNE DİKKAT!

Yeni para birimi ZiG, döviz ve özellikle altın gibi değerli metallerden oluşan bir rezerv sepeti tarafından tamamen sabitlenecek ve desteklenecektir. Zimbabvelilerin eski paralarını yeni paraya çevirmek için 21 günleri bulunuyor.

Yeni banknotlarda, Zimbabve'nin ünlü Denge Kayaları'nın yanı sıra basılan altın külçelerinin çizimleri de bulunmaktadır. Ülke, ocak ayında neredeyse tüm ihracatın yüzde 25'ini oluşturan değerli metal ve geniş altın yataklarına sahip.

Zimbabve, 2008 yılında hiperenflasyonla mücadele ederken 100 trilyon dolarlık banknotlar çıkarmıştı. Ancak hükümet, yerel para birimini terk ederek ABD dolarını yasal ödeme aracı olarak benimsemek zorunda kalmıştı. Zimbabve doları daha sonra 2019'da yeniden devreye sokulmuş ancak eski sorunlarla karşılaşmış.

Çoğu Zimbabveli, iş yapmak, ödeme almak ve birikimlerini ABD dolarında tutmayı tercih etmektedir. Ülke içindeki ticari işlemlerin yüzde 80'den fazlası döviz cinsi olarak gerçekleştiriyor.

Hükümet, ekonomiyi istikrara kavuşturmak için altın para basma ve altın destekli dijital para birimi gibi çeşitli yöntemler denemiş ancak bu çabaların sonuçları sınırlı kaldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.