O programlar hakkında karar belli oldu: RTÜK açıkladı

O programlar hakkında karar belli oldu: RTÜK açıkladı

Radyo Televizyon Üst Kurulu gündüz kuşağı programları için ‘’Gündüz Kusağı Yayın Etik İlkeleri’’ belirledi. RTÜK’ten yapılan açıklamaya göre; Gündüz kuşağı programları ile ilgili RTÜK iletişim merkezine yapılan vatandaş şikayetlerinin ardından çalışma başlatılmasıyla birlikte hazırlanan gündüz kuşu programları yayın etik ilkelerini oybirliği ile kabul etti.


Kabul edilen ilke kararlarına göre özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesi doğrultusunda kişilerin özel hayatına ilişkin bilgi, belge ve kayıtlar kesinlikle yayınlanmayacak. Katılımcılar, kendilerinin ya da üçüncü kişilerin özel hayatlarına ilişkin konularda beyanda bulunmaya zorlanmayacak. Program sunucusu uzmanlarla stüdyo konuklarının yorum ve ifadeleri ile katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulanmasına müsaade edilmeyecek. kuşak programında kullanılan yorum ve ifadelerle seçilecek program içeriği toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmayacak, toplumsal yaşam alanı içerisinde sergilemeyecek söz ve davranışlara izin verilmeyecek.


ARGO VE KABA SÖZCÜKK KULLANIMINA İZİN VERİLMEYECEK
Editör sorumluluk kapsamında canlı ya da bant yayını fark etmeden teknik imkanlarda kullanılarak Türkçe’nin düzeysiz kaba ve argo kullanımına izin verilmeyecek


ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLER KONUK OLAMAYACAK
Kuşak programlarında çocuklar, gençler zihinsel engelli bireyler stüdyoya ya da canlı bağlantıya hiçbir suretle konuk alınmayacak. konusu sebebiyle bu kitleye yönelik yayınlarda istismara yol açabilecek konuşmalardan suçlayıcı ve yargıcı ifadelerden kaçınılacak.

KIŞKIRTICI YAYIN YAPILMAYACAK
Cinsel taciz, tecavüz gibi konuları meşrulaştırıcı, hafifletici ve kışkırtıcı yayın yapılmayacak. Kuşak programında kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kanıksatan, kadınları istismar eden içerikler ile editoryal sorumluluk gereği, program konuklarının veya katılımcılarının da bu anlama gelen yorum ve ifadelerine müsaade edilmeyecek. Bu çerçevede, Üst Kurul tarafından açıklanan "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler"e aykırı yayın yapılamayacak.Kuşak programında şiddet unsuru taşıyan konuların işlenmemesine özen gösterilecek. Şiddet unsurunun yer aldığı konular, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı, saldırgan davranış ve tutumları öğretici, şiddete karşı duyarsızlaştırıcı ve şiddeti normalleştirici şekilde sunulmayacak.


ŞİDDET NORMALLEŞTİRİLMEYECEK


Kuşak programında şiddet unsuru taşıyan konuların işlenmemesine özen gösterilecek. Şiddet unsurunun yer aldığı konular, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı, saldırgan davranış ve tutumları öğretici, şiddete karşı duyarsızlaştırıcı ve şiddeti normalleştirici şekilde sunulmayacak. Soruşturmanın gizliliği kapsamında, soruşturma aşaması henüz tamamlanmamış olaylar kuşak programlarına konu edilmeyecek.


Lekelenmeme hakkı olarak da nitelendirilen kişilerin şeref ve itibarlarının korunmasını sağlamak adına kuşak programlarında aynı konuya tekraren yer verilmemesine özen gösterilecek.


AĞIR YAPTIRIM KARARI
Toplum nezdinde suçun ve suçluluğun kanıksanması, gayrimeşru ve çarpık ilişkilerin sıradanlaştırılması gibi sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen RTÜK, ilke kararlarının uygulanıp uygulanmadığını sıkı takibe alacak.


Kararlara uymayan programlara ağır yaptırımlar uygulanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.