Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında en yüksek fiyat artışının yüzde 293,9'luk oran ile kuru incirde yaşandığını belirtti. Bayraktar, kuru incirin market raflarında tam 4 kat farkla yerini aldığını belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında üretici ve market fiyatları arasındaki büyük farkı gözler önüne serdi.
KURU İNCİR DÖRT KAT PAHALIYA SATILIYOR
Şemsi Bayraktar, aylık ve yıllık girdi maliyetlerindeki yaşanan değişimlere değinerek, ''Mayıs ayında üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı 293,9 ile kuru incirde görüldü. Bu farkı yüzde 284,6 ile limon, yüzde 247,3 ile salatalık, yüzde 233,5 ile elma ve yüzde 213,2 ile soğan izledi'' dedi.
Şemsi Bayraktar, kuru incirin 3,9 kat, limonun 3,8 kat, salatalığın3,5 kat, elmanın 3,3 kat ve kuru soğanın 3,1 kat daha pahalıya satıldığını belirterek, üreticide 115 lira olan kuru incirin markette 452 lira 99 kuruşa, 7,5 lira olan limonun markete 28 lira 84 kuruşa, 7,5 lira olan salatalığın 26 lira 5 kuruşa, 10 lira 70 kuruş olan elmanın 35 lira 69 kuruşa ve 6 lira 25 kuruş olan kuru soğanın 19 lira 58 kuruşa satıldığını ifade etti.
KURU SOĞANIN FİYATI DÜŞTÜ
Bayraktar, Mayıs ayında marketlerde 35 ürünün 22'sinde fiyat artışı, 12'sinde fiyat düşüşü görüldüğünü, 1 üründe ise fiyat değişimi olmadığını belirtti ve şunları ekledi:
"Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 34,7 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 16,6 ile limon, yüzde 16,3 ile patlıcan, yüzde 15 ile yumurta ve yüzde 13 ile Antep fıstığı izledi. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 21,6 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 15,5 ile tavuk eti, yüzde 12,7 ile sivri biber, yüzde 9,7 ile domates ve yüzde 9,2 ile yeşil soğan takip etti."