Nilgün Didar TÜT/ KAMU SON HABER
Resmi Gazete''de yayımlanan yönetmeliğe göre, obezite merkezlerinin genel özellikleri ve açılması fiziki şartlarına, asgari donanım, ekipman ve personel standartlarına, obezite programının işleyişine ilişkin usul ve esaslar ile obezite cerrahisi uygulamalarına, obezite cerrahisi yapılacak sağlık tesisinin sahip olması gereken şartlara, asgari donanım, araç, gereç ve personel standartlarına ilişkin usul ve esasları belirlendi.
MERKEZİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE AÇILMASI
Obezite merkezleri yönetmeliğe göre, obezite tedavisinde etkin ve sürdürülebilir mücadelenin uygulanması amacıyla, obezite hastalarını multidisipliner bir yaklaşım modeli ile tedavi etmek, konuyla ilgili deneyimli ekipler yetiştirerek gelişen örnekleri ülke genelinde yaygınlaştırmak üzere sağlık tesisleri bünyesinde merkez açılabilecek. Merkez açılması planlanan sağlık tesisinde iç hastalıkları/endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, kardiyoloji, ruh sağlığı ve hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon ve genel cerrahi uzmanlık dallarında hizmet verilmesi zorunlu olacak. Merkezde yapılacak iş ve işlemlerin tek tek sıralandığı Yönetmelikte, merkezde tedavi gören hastanın sorumlukları da yer aldı.
Merkezde izlem ve obezite programının işleyiş aşamalarının belirtildiği yönetmeliğe göre, merkezde çalışanlar tarafından tutulmakta olan hasta kayıtları veri tabanını oluşturulacak. Tüm kayıtlar, obezite takip ve tedavi hizmetinin sona ermesinden sonra merkez veya sağlık tesisinin arşivinde saklanacak.
OBEZİTE CERRAHİSİ UYGULAMA MERKEZLERİ
Obezite Cerrahisi Uygulama Merkezi; bünyesinde tescili yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun alt yapı ve cerrahi donanım şartlarını haiz ameliyathanesi, ameliyat masası, sedyesi, hasta yatağı, tekerlekli sandalye ile yere monte edilmiş/yerden destekli tuvaletleri bulunan, ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonlara zamanında ve etkili bir şekilde müdahale edilebilecek sağlık tesislerinde yapılabilecek.
Obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerinin, ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonların yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapısı imkânlarına sahip olması gerekecek.
Sağlık tesisinde obezite cerrahisi uygulanan hastalara ihtiyaç halinde kardiyovasküler yaşam desteği sağlanabilecek.
İkinci basamak sağlık tesislerinde obezite cerrahisi uygulanması esnasında ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar için üçüncü basamak sağlık tesisi ile hasta transfer protokolü yapılacak.
OBEZİTE MERKEZLERİ VE OBEZİTE CERRAHİSİ UYGULANAN MERKEZLERİN DENETİMİ
Obezite cerrahisinde kullanılacak ekipman, Obezite cerrahisi uygulaması için asgari personel standartları, Obezite cerrahisi uygulayacak uzman tabiplerde aranan özellikler, Obezite cerrahisi uygulama kriterleri, Obezite cerrahisi uygulanacak/uygulanan hastanın sorumluluklarına yer verilen yönetmelik uyarınca; Merkezler ve obezite cerrahisi uygulanan sağlık tesisleri; şikâyet veya ihbar üzerine yapılan olağan dışı denetimler hariç olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon veya denetleme ekibi vasıtasıyla, yılda en az bir defa olağan denetime tabi tutulacak.
Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıktan faaliyet izin belgesi alınmaksızın merkez açılamayacak, sağlık tesislerinde Müdürlüğün izni alınmaksızın obezite cerrahisi yapılamayacak. Obezite cerrahisi uygulama belgesi olmayan tabipler tarafından obezite cerrahisi yapılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan merkezlerde ve obezite cerrahisi uygulamalarında Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde; kasıt, ihmal veya kusur şüphesi bulunan ilgililer hakkında kendi mevzuatına göre soruşturma yapılarak, disiplin hükümleri,
Gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan merkezlerde ve obezite cerrahisi uygulamalarında Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde; Yönetmelik ekinde yer alan Obezite Merkezleri Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formu ve Obezite Cerrahisi Yapılan Sağlık Tesisleri Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formu ile belirtilen idari yaptırımlar uygulanacak.
Merkezlerde ve obezite cerrahisi uygulamalarında Yönetmelikte yaptırımı bulunmayan aykırı uygulamaların tespiti hâlinde aykırılığın durumuna göre bir ayı geçmemek üzere süre verilecek. Bu süre sonunda, aykırılığın giderilmediğinin tespiti hâlinde, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanacak.
MEVCUT MERKEZLERE 2024 YILI SONUNA KADAR SÜRE VERİLDİ
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette olan merkezler ve obezite cerrahisi uygulayan sağlık tesisleri, 31/12/2024 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uygun hâle getirilecek.
En az 25 vakada obezite cerrahisi ameliyatını kendisinin yaptığını belgeleyen ve Bakanlığa başvuran genel cerrahi uzmanı tabiplere, teorik eğitime girmeden obezite cerrahisi uygulama belgesi düzenlenecek.
Yönetmeliğin;
“Obezite cerrahisi yapmak isteyen ana dalı genel cerrahi uzmanlığı olan tabiplere Bakanlıkça obezite cerrahisi uygulama belgesi düzenlenir. Bu belgeye sahip olmayan uzman tabipler obezite cerrahisi uygulayamaz” şeklindeki 14 üncü maddesinin birinci fıkrası yayımı tarihinden itibaren 3 ay sonra,
“Davranış değişimi ve hedef kiloya ulaşma aşaması” başlıklı 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi ve 15 inci maddesi 31/12/2024 tarihinde,
Diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütecek.