Kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda yeni bir uygulama hayata geçti. Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), kira bildirim formu adı verilen bir sistemle hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların kira bilgilerini alacak.
Bu sayede kira gelirleri üzerinden doğru verginin tahsil edilmesi sağlanacak. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet üzerinden kira bildirim formunu doldurarak kira ödedikleri tutarı beyan edecekler. GİB, bu bilgileri mülk sahiplerinin verdiği kira beyannameleriyle karşılaştıracak. Böylece kira gelirlerini eksik veya yanlış beyan edenler tespit edilecek. Bu uygulama, vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışılığın önlenmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.
İŞTE KİRA BEYANNAMESİ İLE İLGİLİ 10 SORUDA MERAK EDİLENLER...
KİMLERİN BEYANNAME DOLDURMA ZORUNLULUĞU BULUNUYOR?
2023 yılında konutlardan yıllık 21 bin lira, iş yerlerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenler gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olacak.
KİRA GELİRİ ELDE EDEN MÜLK SAHİPLERİ NE ZAMAN BEYANNAME VEREBİLECEKLER?
1 Mart-1 Nisan arasında, 31 Mart hafta sonuna denk geldiği için, beyannamelerinizi elektronik ortamda veya vergi dairesine giderek yapabilirsiniz. Beyannamelerinizi geciktirirseniz, cezai işlem uygulanır.
KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULACAK?
Mülk sahipleri, vergi beyannamelerini kolayca hazırlayabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı, "gib.gov.tr" internet adresinde "hazır beyanname sistemini" kullanıma sundu. Bu sistem sayesinde, mülk sahipleri, kira gelirlerini otomatik olarak hesaplayabilir ve vergi ödemelerini online yapabilirler. Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak, hazır beyana erişebilir ve gerekli bilgileri doldurabilirler.
KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA BEDELİ NE KADAR OLDU?
2023 yılında mesken kira geliri 21 bin lira veya daha az olanlar gelir vergisinden muaf olacak. 2024 yılında ise bu tutar 33 bin lira olarak belirlendi.
İSTİSNADAN KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamayacaklar.
GURBETÇİLERİN, TÜRKİYE'DE KİRAYA VERDİĞİ MÜLKLER İÇİN BEYANNAME VERMELERİ ZORUNLU MU?
Türkiye'de gelir elde eden yurt dışı vatandaşları dar mükellef olarak vergiye tabidir. Bu, Türkiye'deki kaynaklardan elde edilen kazanç ve iratların vergilendirildiği anlamına gelir. Dar mükellefler, Türkiye'de yerleşik olmayan veya Türkiye'de sürekli oturma izni bulunmayan kişilerdir.
BİRDEN FAZLA KİŞİNİN MESKENE ORTAK OLMASI DURUMUNDA BEYANNAME NASIL VERİLECEK?
Her şahıs, kendi hissesinin oranında kira gelirini vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür. Bu, gelir vergisi kanununa göre yapılmalıdır.
BEYANNAME VERİLMEZ YA DA EKSİK BEYAN EDİLİRSE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK MI?
Beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar özel usulsüzlük cezasına çarptırılacaklardır. Vergiyi zamanında ödemeyenler ise verginin bir katı kadar vergi ziyaı cezası ödeyeceklerdir.
KİRA BEYANIYLA TAHAKKUK EDİLECEK GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENECEK?
Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamadan vergi ödemek için birçok seçeneğiniz var. Anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödeme yapabilirsiniz. Ödeme saatleri 02.00-23.45 arasındadır.
ÖDEMELER TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK Mİ?
Damga vergisiyle birlikte tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri şöyledir: Birinci taksit için son gün 1 Nisan, ikinci taksit için son gün 31 Temmuz'dur.