Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yer alan bugünkü yazısında, biyolojik yaşın tanımını ve nasıl değiştirilebileceğini açıkladı. Müftüoğlu, yazsında Yale’li ünlü akademisyen ve araştırmacı Morgan Levine'in görüşlerine de ışık tuttu.
BİYOLOJİK YAŞI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN MÜ?
Müftüoğlu, "Yaşlanmanın kalitesini yaş belirler" diye belirterek şu ifadelerin altını çizdi: "MorganLevine diyor ki: 'İnsanlar bana sık sık yaşlanma konusuna nasıl ilgi duymaya başladığımı soruyor. Biliyorum ki yaşlılık hastalıklarının birinci nedeni tüm bu hastalıkların biyolojik yaşlanmadan kaynaklanıyor olmasıdır.
Her birimizi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiren kronolojik zamanın kendisi değil, vücudumuzdaki moleküller ve hücreler arasında meydana gelen ve hastalıkların ortaya çıkmasına temel teşkil eden biyolojik değişikliklerdir. Basitçe söylemek gerekirse biyolojik yaşlanma, yaşlanmayla ilgili kronik ve akut tüm hastalıklar ve ölüm için en büyük belirleyici ve bir numaralı risk faktörüdür.”
AKTİF BİR YAŞAM TARZI
"Biyolojik yaşımız sadece genetiğimize bağlı değildir. Nasıl yaşadığımız, nerede yaşadığımız, yaşam tarzı seçimlerimiz ve öz bakımımız ile daha çok ilgili ve ilişkilidir" sözlerine ışık tutan Müftüoğlu yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Dr. Levine diyor ki: Yaşam tarzı seçimlerimizin -yiyip içtiklerimizin, aktivite/egzersiz düzeyimizin, uykumuza gösterdiğimiz özenin, stresi törpüleme ve huzura odaklanma kabiliyetimizin, iyimser ya da karamsar yapılanmamızın, sosyal ve doğal çevreyle kurduğumuzu bedensel ilişkilerimizin- vücudumuzun bakım ve onarım mekanizmalarını beklenenden daha çok güçlendirebileceğine dair net ve açık kanıtlar var.
Bana sorarsanız o kanıtlardan ikisi bilimsel olarak da çok net ve açık olarak ispatlanmış durumda: Egzersiz ve kalori kısıtlaması."