Ticaret Bakanı Bolat 600 bin gizlenmiş aracın stoklardan ortaya çıktığını söyledi.
Bolat açıklamasında "600 bin gizlenmiş araç ortaya çıktı birden ve piyasa büyük ölçüde düzeldi, fiyatlar düştü. Aynı süreci emlak sektöründe de gördük çünkü emlakta sahte kimliklerle fiyat şişirme amaçlı ilanlara ceza getirdik" dedi.
TVNET'te yayına katılan Bakan Bolat gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın üretenin, yatırım yapanın yanında olduğununun altını çizerek, karaborsacılık, fahiş fiyat ve yüksek zam yapan, fırsatçılık yapmaya çalışanlara karşı mücadele etmenin görevleri olduğunu söyledi. Bolat, göreve geldikten sonra yaptıkları uygulamaları şu sözlerle anlattı:
"Aldığımız tedbirler ve denetimler etkisini gösteriyor. Ağustos'tan itibaren ikinci el piyasasında fiyatlar düştü, birinci el satışlarda fiyatlar düştü, kampanyalar başladı. 600 bin gizlenmiş araç ortaya çıktı birden bire ve piyasa büyük ölçüde düzelmeler oldu, fiyatlar düştü. Benzer süreci emlak sektöründe de gördük çünkü emlakta sahte kimliklerle fiyat şişirme amaçlı ilan vermeye ceza getirdik ve ve sorumluluğu ilan sitelerinin üstüne yıktık. Emlak sitelerindeki ilanları sıkı takip ediyoruz. Fiyat şişirme yapanlara uygulanan cezalar az uz değil ve ciddi bir şekilde de artıracağız önümüzdeki süreçte. Diğer alanlara da girdik, hazır beton, çimento, inşaat malzemeleri, marketlerde denetimlerimizi artırdık."
"CEZALAR TAKIR TAKIR TAHSİL EDİLİYOR"
Bolat, otomotiv ve emlak sektöründeki düşüşlerin süreceğini belirterek, "Bu yıl bizim fahiş fiyat, stokçuluk, otomotiv ve emlak sektörlerin yaptığımız denetimlerimiz sonucunda toplamda 567 milyon lira ceza kesildi. Bu cezalar ödeniyor, takır takır tahsil ediyoruz" dedi.
"YENİ ETİKET SİSTEMİNDE İKİ MAÇ VAR"
Lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat listelerinin konulmasını öngören düzenlemeye ilişkin de Bolat, "Burada iki amacımız var, yani ihtilafları, şikayetleri azaltmak. İkincisi de müşteri kapının önünde fiyata bakar, işine gelmiyorsa girmez. Geliri yetmeyecekse, pahalı buluyorsa girmez. Satıcılar da kendilerine çeki düzen verecekler. Ben 'istediğim zammı yaparım, bana gelmeye mecburlar' gibi bir üsten bakış da yapamayacaklar, onlar da kendilerine çeki düzen verecekler." değerlendirmesinde bulundu.