Parasını o şekilde ödemeyene satış yok! Tüm işletmeler aynı yöntemin peşinde

Parasını o şekilde ödemeyene satış yok! Tüm işletmeler aynı yöntemin peşinde

Farklı sektörlerden birçok esnaf, yüksek tutardaki satışları için bile artık IBAN ya da kart istemiyor. Nakit para talep ediyorlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından nakit ödeme alışkanlığına karşı önlemler artırılmasına rağmen, birçok esnafın yüksek tutardaki işlemler için bile nakit ödeme talep ettiği belirtiliyor. GİB, 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka veya kredi kartı kullanımını zorunlu kılacak düzenlemeleri tartışmaya açsa da, esnafın büyük bir kısmı nakit ödeme almakta ısrarcı davranıyor. Bu durum, kayıt dışı ekonominin yaygınlaşmasına ve vergi kaçakçılığına zemin hazırlıyor.

para-ckv.webp

65 BİN LİRA BİLE NAKİT İSTENİYOR

Özellikle oto tamircileri, özel kurslar, emlakçılar, doktorlar ve dişçiler gibi meslek grupları yüksek tutardaki ücretleri bile nakit olarak talep ediyor. Örneğin, 65 bin lira tutarında bir özel kurs ödemesi veya emlak komisyonu gibi büyük miktarlar dahi nakit olarak isteniyor. Bu tutarların nakit olarak ödenmesi, müşteriler açısından büyük bir zorluk oluşturuyor, çünkü ATM'lerden günlük çekim limitleri sınırlı olduğu için paranın günler öncesinden çekilmesi gerekiyor.

para-dfpogkjg-kopya.webp

AMAÇ VERGİDEN KAÇIRMAK

Esnafların, nakit ödemeyi tercih etmesinin başlıca nedeni vergiden kaçınmak. Kredi kartı veya banka transferiyle yapılan her işlem otomatik olarak vergiye tabi oluyor. Bu da esnafın kazancına önemli bir kesinti anlamına geliyor. Bir esnafın belirttiği üzere, kredi kartı işlemleri üzerinden kesilen vergiler, toplamda yüzde 40’a varabiliyor. Bu nedenle, nakit alınan ödemeler kayıtdışı bırakılarak vergiden kaçınılmaya çalışılıyor.

para-dff.jpg

ÇALIŞANIN KAZANCININ YÜZDE 29’U VERGİYE GİDİYOR

Buna karşın, işçi ve çalışanlardan peşin olarak vergi kesintileri yapılmakta. DİSK’in raporuna göre, asgari ücretli bir işçi, 2024 yılında toplam kazancının yaklaşık yüzde 29'unu vergi ve diğer kesintilere ödeyecek. Bu durum, Türkiye'de işçilerin şirketlerden daha fazla vergi yükü taşıdığını gösteriyor. Rapora göre, 2014-2023 yılları arasında toplam vergi gelirlerinin yüzde 16’sı işçilerin ücretlerinden kesilirken, kurumlar vergisinin payı yüzde 15,6 seviyesinde kaldı.

Sonuç olarak, vergi düzenlemeleri ve kayıtdışı ekonomiye yönelik önlemler sıkılaştırılsa da, esnafın nakit ödeme talepleri ve bu alandaki vergiden kaçınma eğilimleri devam ediyor. Bu durum, hem tüketicileri hem de devletin vergi gelirlerini olumsuz etkiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.