Pazarlarda o uygulama kaldırılıyor ‘Teklif Meclis’te kabul edildi’

Pazarlarda o uygulama kaldırılıyor ‘Teklif Meclis’te kabul edildi’

Pazarlarda yeni dönem için düğmeye basıldı. Teklif mecliste kabul edildi.

Pazarlarda yeni dönem başlıyor. Fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını hedefleyen Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.

Söz konusu teklifle kapalı pazar yerlerinin kullanımına ilişkin de düzenlemeye gidildi. Buna göre, satış yerlerinin pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına sebep olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulüne son verilerek kaldırılıyor.

pazar-yeri-aa-1576851.jpg

"KİRA BEDELLERİ PAZARCI VE TÜKETİCİYE ZARAR VERİYOR"

Bu uygulamanın kaldırılmasıyla pazarlarda bulunan satış yerlerinin tahsis usulüyle kullandırılması amaçlanarak pazarcıların maliyetlerinin azaltılması planlanıyor.

Pazar yerleri ile ilgili olan kanun teklifinin gerekçesine göre, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemi ile pazarcılık mesleğinden olmayan diğer kişilere verilmesi ve bu yerleri alan kişilerce de satış yerlerinin pazarcılara tekrar kiralanması ve bu kira bedellerinin yüksek olması pazarcı ve tüketiciye zarar veriyor.

Bu uygulananın pazarcının maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla bu maliyetlerin tüketiciye yansımasına sebep olduğu ifade edildi. Öte yandan, bu yerlerin pazarcı mesleği dışındaki kişiler tarafından yatırım aracı olarak görülmesi, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Pazarcılıkla ilgili düzenlemeyle bu sorunların önüne geçilmesi bekleniyor.

thumbs-b-c-453a0f58a2710df33650d431b0a1dfb6.jpg

"VATANDAŞIN CEBİNE DE YANSIYACAK"

TÜSPAF Başkanı Karaca, düzenlemeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır pazar yerlerindeki kiralama usulünün kaldırılması için mücadele verdiklerine ifade etti. Öte yandan pazar yerleri pazarcılara tahsis edildiğinde, aracıların ortadan kalkacağını ve vatandaşların ucuz meyve ve sebze satın alabileceğini aktaran Karaca, bu durumun yine vatandaşın cebine yansıyacağını belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.