Rahim nakliyle evlat sevgisini tattı

Rahim nakliyle evlat sevgisini tattı

Türkiye'nin ikinci rahim nakli ve peşinden anne olan Havva Erdem (33) yaklaşık 4 ay sonra annelik duygusunu tattı.

Dünyanın ve Türkiye''nin ilk rahim nakli 2011 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi''nde Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından gerçekleştirilmişti. Aynı yerde rahim nakli ve ardından anne olan Havva Erdem, yaklaşık 4 ay sonra kucağında bebeğiyle hastaneden çıktı. Erdem çifti anne-baba olmanın mutluluğunu yaşadı. 

ACI GERÇEĞİ 14 YAŞINDA ÖĞRENDİ

Erdem 14 yaşındayken gittiği hastanede doğuştan rahminin olmadığını ve çocuk doğuramayacağını öğrenmişti. 27 Temmuz 2021’de Özkan ve ekibi tarafından Havva Erdem’e kadavradan rahim nakledildi.

Naklin başarılı olması üzerine, Havva ve Şükrü Erdem çifti de tüp bebek tedavileri için aynı merkeze geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Prof. Dr. Mustafa Bahçeci ve Prof. Dr. Kübra Boynukalın’ın yürüttüğü süreçte, Erdem için kişiye özel bir yol haritası çizildi. Nakil bir rahim olduğu için gebeliğe engel olabilecek tüm risk faktörleri değerlendirildi. Elde edilen embriyo doğru gün ve zamanlamayla transfer edildi. Üreme sağlığına yönelik son teknolojik gelişmelerin dahil edildiği tedavinin sonucunda çift bebeklerini kucaklarına alabildi. 29 haftalık dünyaya gelen bebeğe, Özkan’ın eşi Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın adı verildi. Bebek bir süre kuvözde kalıp gelişimini tamamlayınca taburcu oldu.   

"HİÇ PES ETMEDİM"

Anne Erdem, şu ifadelere yer verdi: “Hiç pes etmedim, çok emek verdim. Embriyonun transfer edildiği gün bebeğim artık benimle dedim, o gün varlığını hissettim. Bu yola iki kişi olarak çıktık ama hastaneden evimize üç kişi olarak döndük. Mutluluğumuzu tarif edebilecek bir kelime yok.”

Tüp bebek tedavisi sırasında nakil rahim olduğu için, gebeliğe engel olabilecek immünolojik faktörler değerlendirildi. Çünkü Erdem bir yandan bağışıklık sistemi nakledilen rahmi reddetmesin diye bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar almak zorundaydı. Uygulanan tüm tedaviler, olası sonuçları dikkatle izlendi. Elde edilen, dondurulan ve ardından rahime transfer edilen embriyoların tutunması için koşullar hazırlandı. Nihayet çabalar mutlu sonla bitti ve aile Özlenen kızlarıyla hastaneden döndü.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.