Miras paylaşımlarında genel geçer kuralların yanında bazı özel durumlarda devreye giren kurallar da uygulanmaktadır. Bir kişinin yasal mirasçıları genellikle çocuklarıdır. Olağan koşullarda miras payı eğer anne ve babanın artık hayatta olmadıkları düşünülürse çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Konuya karmaşık hale getiren ise bu durumda bir çocuğun mirası reddetmesidir. Bu durumda reddedilen mirasın kime kalacağı akılları karıştırabiliyor.
REDDEDİLEN MİRAS KİME KALIR?
Mirasın reddedilmesi durumu zaman zaman görülebilen bir durumdur. Türk miras hukuku tamamen soy bağı üzerinden şekillenmiştir. Bir baba veya anne vefat ettiğinde onun menkul ve gayrimenkulleri çocukları arasında paylaştırılır. Anne veya baba o durumda hayattaysa mirasın dörtte biri onundur. Ancak her ikisinin de vefat etmiş olduğu düşünülürse uygulamanın nasıl olabileceği daha iyi anlaşılacaktır.
Ebeveynlerden kalan mirası çocuklardan birisi reddedebilir. O zaman miras payının kime kalacağına dair çok yanlış bir düşünce vardır. Düz mantıkla bu miras payının diğer kardeşler arasında paylaştırılacağı düşünülür. Ancak hukuken uygulama bu şekilde değildir.
TORUN DEDENİN MİRASÇISI OLABİLİR Mİ?
Mirasta soy bağı esas alındığı için dedenin mirasçısı torun da olabilir. Dede ile torun arasındaki bulunan baba mirası reddetmiş bile olsa torunun miras hakkı ortadan kalkmaz. Bu durumda mirası reddeden kişinin çocukları o miras payının sahibi olurlar. Çocuklar da mirası reddederlerse o zaman miras payı mirası bırakanın çocukları arasında mirası reddeden çocuk dışarıda bırakılarak paylaştırılır. Yani bu denklemde babadan kalan mirası hem çocuk hem de torunlar reddederlerse o zaman diğer kardeşlere paylaştırılır.
KARDEŞLER YASAL MİRASÇI OLABİLİR?
Miras bırakan kişinin tek çocuğu olduğu ve onun da çocuğunun olmadığı denklemde ise reddedilen mirasın ne olacağı da merak ediliyor. Tek çocuk mirası reddettiği için altsoydan herhangi bir mirasçı kalmamaktadır. O zaman üst soy mirasçı olur. Miras bırakanın anne veya babası hayattaysa miras onlara kalır. Onlar da hayatta değilse miras bırakanın kardeşleri yasal mirasçı olurlar.
Kaynak: Uşak Gündem