Regl döneminde meydana gelen sancıların ve ağrıların nedeninin kasılmalardan kaynaklı olduğu biliniyor. Kasılma sırasında rahim bölümünde prostaglandinler adlı bir kimyasal salgılanmakta. Bu kimyasalların rahim kasılmalarının artırdığı bilinmekte.
Doğurganlık döneminde olan her kadın regl görür. Bazı kadınlar bu dönemi ağrısız, bazı kadınlar ise ağrılı ve sancılı geçirir. Bu ağrılara baş ağrısı ve mide bulantısı da eklenir ve zorlu günler başlar.
REGL SANCILARI 2 ÇEŞİT
Sekonder dismonera; yaşanan ağrı ve sancıların sadece reglden dolayı olmadığını işaret etmektedir. Üreme organlarıyla alakalı hastalıkları ve farklı hastalıkların nedenleri olarak görülmektedir.
Primer dismonera; bu sancı türü sıklıkla görülmektedir. Karnın alt kısmında ve bel bölgesinde hissedilen ağrıdır. Kramp halinde görülür. Reglden 2 gün önce başlayıp, 2 ve 4 gün arasında sürmektedir.
REGL BELİRTİLERİ NASIL GELİR?
Regl belirtileri, reglden 1 hafta önce başlamakta. Her kişide farklı belirtiler görülmektedir fakat genel olarak belirtiler belirli durumlardır. Regl ağrılarını yaşamamak için önceden önlem alınmalıdır. Bunun için kişinin regl gününü bilmesi gerekiyor. Regl hesaplama ile ne zaman regl olacağını hesaplayarak önlem alabilir. Ayrıca regl belirtileri başlayınca gerekli yöntemlerle ağrıları başlamadan çözüm bulabilir.
Konsantrasyon eksikliği
Mide bulantısı
Uyku bozukluğu
Yorgunluk hali
Rahim bölgesinde baskı
Göğüslerin hassaslaşması
İştah artması
Baş ağrısı
Huzursuzluk
Sinirlilik hali
Terleme
Kas ve eklem ağrıları
Halsizlik
Sivilceler
Sırt ağrısı
REGLİ AĞRISINI NASIL GİDEREBİLİRİZ?
Regli ağrıları her kadında farklı görülmektedir. Her kişinin ağrılarının şiddeti farklıdır. Bazı kişiler az ağrılı bir dönem geçirirken, bazıları şiddetli ağrılarla bu dönemi geçirirler. Bu ağrılar kasılmalardan dolayı yaşanmaktadır. Genellikle ağrı, sancı ve kramp olarak yaşanmaktadır. Regl ağrılarının giderilmesi için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemler kişiden kişiye değişim gösterir. Genellikle sıklıkla kullanılan ilaç yöntemidir. Şiddetli ağrıları olan kişiler henüz regli başlamadan önce belirtileri görüp ilaç kullanarak ağrıları azaltamaya çalışırlar.
Bitki çayları da bu yöntemler arasındadır. Bitkiler özelliklerine göre ayrılmaktadır. Genellikle özelliğine göre kullanılmaktadır. Regl ağrılarının giderilmesini sağlayan bitki çayları, kadınların regl dönemin de ağrılarını azaltarak rahatlatır.
Bir diğer yöntem ise beslenme. Beslenme her konu da olduğu gibi bu konuda da önem taşımaktadır. Regl döneminde tüketilen bazı besinler kişinin ağrılarının artmasına neden olurken bazıları ise ağrıların azalmasına neden olmaktadır. Bu sebeple beslenmeye dikkat edilmelidir.
Regl ağrılarını gidermede çok bilinmeyen yöntemler ise egzersiz, masaj, meditasyon ve yürüyüş olarak belirtilmektedir. Bu uygulamalr kişinin ruhunun ve bedeninin rahatlamasını sağlar ve kişinin ağrılarını azaltır.
Aynı zamanda duş almak, karın bölgesine sıcak su torbaları koymak ve dinlenmek ağrıları gidermektedir. Kolay ve pratik yöntemlerle regl ağrıların kurtulabilirsiniz.
REGL AĞRILARINI GİDEREN BİTKİ ÇAYLARI NELERDİR? BU ÇAYLARIN ZARARI VAR MIDIR?
Aşırı miktarda ve bilinçsizce tüketilen bitki çayları fayda sağlamak yerine zarar vermektedir. Vücuduna ve organlarına zarar verme riski taşımaktadır. Bu yüzden regl döneminde bitki çayı tüketen kişiler dikkatli olmalıdır. Bilinçli ve düzenli şekilde tüketime önem verilmelidir.
Regl döneminde yaşanan ağrılar kişiyi olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden kadınlar farklı yöntemlere başvurmaktadır. Genellikle ilaç kullanmak istemeyen kişiler, bitki çaylarına başvurmaktadır. Bitki çayları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden regl ağrılarını giderici özelliği olan bitki çayları tercih edilmelidir. Bitki çayları içerken miktarı önemlidir. Miktarı fazla olan çaylar kişi de farklı durumlara neden olmaktadır.
Melisa Çayı
Yaban Mersini çayı
Hayıt çayı
Zencefil çayı
Nane çayı
Papatya çayı
İŞTE REGL AĞRILARINI GİDEREN BESİNLER
Regli başlamadan 1 hafta önce besin tüketimin dikkat edilmelidir. Tuz şeker tüketimi azaltılmalıdır. Genellikle yeşil sebzeler ve meyve tüketilmelidir. Beyaz et olarak balık, kırmızı et ve ciğer tüketilmeldir. Fındık, ceviz, fıstık yenilmelidir. Aynı zamanda öğütülmemiş tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Su tüketimine de önem verilmelidir.
Beslenme günlük hayatta önem taşımaktadır. Bu yüzden regl döneminde beslenme düzenine daha dikkat edilmelidir. Regl döneminde tüketilen bazı besinler, ağrıların artmasına neden olurken, bazı besinler ise ağrıların giderilmesinde destek olur.
Balık
Öğütülmemiş tahıllar
Yeşil Sebzeler
Meyve
Su
Et
Ciğer
Fındık
Fıstık
Ceviz
Kuru Baklagiller