Serdar KULAKSIZ / KAMU SON HABER
Resmi Gazete''de yayımlanan yönetmelikte saç ekimi birimlerinin açılmasına, saç ekimi uygulamasına ait asgari standartlar ile saç ekimi birimlerinde görev yapacak personelin belirlenmesine ve saç ekimi birimlerinin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlendi. Yönetmelikte yer alan bazı detaylar şöyle;
SAÇ EKİM BİRİMİ NEREDE AÇILABİLECEK
Saç ekimi birimi, sağlık kuruluşları bünyesinde yönetmelik kapsamında faaliyet izin belgesi alınarak açılabilecek. Saç ekimi birimi faaliyet izin belgesi, sağlık kuruluşunun ruhsatına/uygunluk belgesine işlenecek.
ÇALIŞACAK PERSONELİN STANDARTLARI BELİRTİLDİ
Saç ekimi birimlerinde yalnızca Bakanlıkça sertifikası tescil edilmiş sertifikalı personel çalışabilecek.
Saç ekimi uygulamasının kanal açma aşamasını yalnızca saç ekimi uygulayıcı sertifikasına sahip tabipler yapabilir.
Bakanlıkça tescili yapılmış medikal estetik sertifikasına sahip tabiplerden/uzman tabiplerden, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile deri ve zührevi hastalıkları uzmanlarından ayrıca saç ekimi uygulayıcı sertifikası istenmeyecek
Saç ekimi biriminde görevli saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası bulunan tabip dışı sağlık meslek mensubu, saç ekimi uygulayıcı sertifikası bulunan tabip gözetiminde ve sorumluluğunda çalışacak.
Sedoanaljezi veya genel anestezi altında uygulama yapılması hâlinde uygulama sırasında anestezi ve reanimasyon uzmanı bulundurulması zorunlu olacak.
Saç ekimi uygulayıcı sertifikası bulunan bir tabip, saç ekimi biriminde, uygulama yapılan en fazla beş adet uygulama odasından sorumlu olabilir ve her uygulama odasında saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikasına sahip en az iki sağlık meslek mensubu bulunacak.
HER HASTADAN RIZA FORMU ALINACAK
Uygulama yapılacak her hastadan aydınlatılmış rıza formu alınır. Aydınlatılmış rıza formuna saç ekimi yapılacak alanın uygulama öncesi ve sonrası donör alanının ve uygulanacak alanın fotoğrafları eklenir ve taraflarca aydınlatılmış rıza formu imzalanır.
Uygulama yapılan kişiye ait kişisel bilgilerin, uygulanan tekniğin ismi, ekilen kök sayısı ve bölgesi gibi uygulama içeriğinin yönteminin belirtildiği, müdahale öncesi saç kökünün alınacağı ve saç kökünün ekileceği alanın ve müdahale sonrası ilk 72 saat içinde fotoğrafların çekilip kayıt edildiği, saç ekimini uygulayan ekibin isimlerinin yazıldığı Ek-4’te yer alan Saç Ekimi Birimi Hasta Bilgi Formu Bakanlıkça hazırlanan sistem üzerinden doldurulur ve arşivlenir. Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar için ekim sonrası altıncı ayda çekilen fotoğraf şartı aranmaz.
Saç ekimi uygulama odasında aynı anda sadece bir hastaya saç ekimi uygulaması yapılır.
İZİN BELGESİ ALMAYANLAR FAALİYETTE BULUNAMAYACAK
Müdürlükten faaliyet izin belgesi alınmaksızın saç ekim birimi açılamaz ve faaliyette bulunulamaz.
Saç ekimi uygulayıcı sertifikası ve saç ekim uygulayıcı yardımcı sertifikası olmayan kişiler saç ekimi yapamaz.
Saç ekim birimlerinde bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak ve Müdürlükten izin alınmaksızın, faaliyet izin belgesine esas olan fiziki alanlar, cihaz ve personel durumunda değişiklik yapılamaz.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan saç ekim birimlerinde bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde; kasıt, ihmal veya kusur şüphesi bulunan ilgililer hakkında kendi mevzuatına göre soruşturma yapılır ve disiplin hükümleri uygulanır.
Gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan saç ekim birimlerinde bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde; Ek-3’te yer alan Saç Ekim Birimi Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formunda belirtilen idari yaptırımlar uygulanır.
Gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan saç ekim birimlerinde bu Yönetmelikte yaptırımı bulunmayan aykırı uygulamaların tespiti hâlinde aykırılığın durumuna göre bir ayı geçmemek üzere süre verilir. Bu süre sonunda, aykırılığın giderilmediğinin tespiti hâlinde, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanır. Eksikliğin buna rağmen giderilmemesi halinde sağlık kuruluşunun saç ekimi faaliyet belgesi iptal edilir ve bu kuruluş adına yeniden saç ekimi faaliyet belgesi düzenlenmeyecek.
SAÇ EKİMİ YARDIMCI UYGULAYICI SERTİFİKASI VE MEVCUTLARIN DURUMU
Mevcut saç ekimi uygulaması yapılan sağlık kuruluşlarında çalışan tabip dışı sağlık meslek mensupları bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde saç ekimi yardımcı uygulayıcısı sertifikası almak zorundadır. Bu süre içerisinde ilgili tabibin gözetiminde çalışmaya devam edebilirler.
Saç ekimi birimi bulunan sağlık kuruluşlarında en az iki yıl süre ile adına personel çalışma belgesi düzenlenmiş olan ve aktif olarak saç ekimi biriminde devamlı çalıştığını belgeleyen tabip dışı sağlık meslek mensubuna, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren altı ay içerisinde Bakanlığa müracaat etmeleri halinde, Bakanlıkça saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası düzenlenecek.
SAÇ EKİMİ BİRİMİ BULUNAN SAĞLIK KURULUŞLARININ UYUMU
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuatına göre saç ekimi uygulaması yapma izni olan tüm sağlık kuruluşları, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıllık süre içerisinde bu Yönetmelikte yer verilen şartları sağlamaları halinde saç ekimi uygulamalarına devam edebilirler. Bu süre sonunda, söz konusu şartları sağlayamayan sağlık kuruluşlarının izinleri iptal edilecek.