Sağlık Bakanlığı’nın kamu spotuna tepki yağdı! Demet Evgar: ‘Kalbim sıkışarak izledim'

Sağlık Bakanlığı’nın kamu spotuna tepki yağdı! Demet Evgar: ‘Kalbim sıkışarak izledim'

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "sağlıklı olan normal doğumdur" konulu kamu spotu, sosyal medyada tepki çekti. Demet Evgar’dan sert tepki gecikmedi.

Bakanlık, sezaryen doğumları kontrol altına almak ve normal doğumu teşvik etmek amacıyla hazırladığı "Annecim Başardık" başlıklı video ile annelere normal doğumun avantajlarını vurguladı. Videoda, normal doğum yapan annelerin bebekleriyle daha sağlıklı bir bağ kurabileceği, hemen emzirmeye başlayabileceği ve kısa sürede günlük yaşamına dönebileceği ifade edildi. Mesajda "Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur." ifadeleri kullanıldı.

galeri-906x510.jpg

DEMET EVGAR’DAN BÜYÜK TEPKİ

Bu kampanya, sosyal medyada bazı kullanıcılar ve ünlüler tarafından eleştirildi. Bahar dizisinde canlandırdığı "Bahar Özden" karakteriyle tanınan Demet Evgar, kamu spotuna tepki gösterenler arasında yer aldı. Henüz iki yaşında bir kız çocuğu olan Evgar, yayınlanan videoyu izledikten sonra duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Demet Evgar, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı “sağlıklı olan normal doğumdur” konulu kamu spotuna yönelik eleştirilerini sosyal medya üzerinden dile getirerek, doğumun doğru ve ideal şeklini anlatmanın bu şekilde yapılmaması gerektiğini savundu. Ayrıca Evgar, videonun annelerin korku ve endişelerini gidermediğini, aksine bu duyguları daha da körüklediğini belirtti.

6559cd4286b244590c980b2d.webp

Açıklamasında Evgar, birçok kadının vajinal doğum yapmak istediğini ancak bazı zorunlu nedenlerden veya doktorlarının yönlendirmeleriyle sezaryen doğumu tercih etmek zorunda kaldığını söyledi. Videonun mesajlarının doğru bir şekilde verilmediğini ve tüm sorumluluğu anneye yükleyerek onları suçlu gösterdiğini ifade etti. Bu tür kampanyaların altyapısının doğru hazırlanmadığını, sağlık çalışanlarının sahadaki deneyimlerine dayanarak yürütülmesinin daha hedef odaklı olacağını belirtti.

Evgar, kendi doğum hikayesini de paylaşarak kızını 20 saatlik doğum sancısından sonra mecburen sezaryen ile dünyaya getirdiğini ve bebeğinin doğar doğmaz kucağında olduğunu söyledi. Bu deneyimiyle, sezaryen sonrası anne-bebek bağının olumsuz etkilenmediğini vurguladı. Aynı zamanda, "normal" ve "anormal" doğum tabirlerinin yerine tıbbi terim olarak "vajinal doğum" ifadesinin kullanılmasının doğru olduğunu belirtti.

Son olarak Evgar, vajinal doğumu desteklediğini ancak bu kamu spotunun korku filmi niteliğinde olduğunu ifade ederek, kaldırılması ve yerine hedefe yönelik, daha nitelikli ve doğru mesajlar içeren bir film çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

odatv-image-79-b4d8c42b65a84a.jpg

İşte o açıklama:

"Doğru ve ideal olanı anlatmanın yolu bu mudur?

Birçok kadın vajinal doğumu içsel olarak ister. Ancak ya sezaryen olmak zorunda kalır, ya doktoru tarafından sezaryene yönlendirilir ya da korku ve endişelerinden dolayı sezaryeni seçer. Fakat izlediğimiz bu film, annenin korku ve endişelerini giderecek veya doktorları yönlendirecek nitelikte değildir. Aksine, korku ve paniği körükleyen, hatta tüm sorumluluğu yine anneye, kadına yükleyen görüntülerle dolu.

Bu denli önemli girişimlerin altyapıyı oluşturmadan hedeflediği yere ulaşması imkansızdır. Zira doğumlara alınmayan ebeler, normal seyrinde ilerleyen hamileliklerde bile olmadık sebeplerle anneleri sezaryene teşvik eden doktorların hikayeleri de gerçeklerimizden biridir. Bu durumla sahada mücadele eden doktorlar ve ebelerle yürütülecek bir süreç, çok daha hedefe yönelik olacaktır.

Özetle:

“BU DA KADININ SUÇU, BU DA KADININ HATASI, BU DA KADININ YANLIŞ SEÇİMİ” şeklinde yansıtılan bu kamu spotunu kalbim sıkışarak izledim. Kızımla, 20 saat doğum sancısından sonra mecburen sezaryene alınmak zorunda kaldığım bir doğum hikayemiz var. Doğduğu andan itibaren kucağımdaydı ve emmeye başladı. Elbette “vajinal doğum” yapmak ve sonrasında bu konforlu deneyimi yaşamak isterdim. (Bu arada “normal - anormal doğum” değil; tıbbi adı “vajinal doğum”dur.) Bu yazıyı, “vajinal doğumu” destekleyen biri olarak yazıyorum. Bu korku filmi niteliğindeki kamu spotu daha fazla kadını yaralamadan kaldırılmalı ve yerine hedefe yönelik, nitelikli ve nicelikli bir film çekilmelidir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.