Karadeniz somonu olarak da adlandırılan Türk somonu, Sivas’ın İmranlı ilçesinde üst düzey bir emekle yetiştiriliyor. İmranlı barajında alabalıklarla birlikte yetiştirilen somonlar, yıllık ortalama 500 tona kadar yetişiyor.
Denize yaklaşık olarak 270 kilometre uzaklıkta bulunan Sivas’ın yıllık 950 ton balık üretilebilecek kapasitedeki üretim tesisinde yetiştirilen alabalıklar, canlı bir şekilde taşınarak Karadeniz’e getiriliyor. Burada belirli bir olgunluğa erişen balıklar, Karadeniz somonu adıyla hem Rusya’ya hem de çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
TÜRK SOMONU KALİTELİ
Soğuk suda kalitesi daha da artan somonun Sivas ve Karadeniz’de yetişeni de en çok tercih edilen sağlıklı balıklar arasında bulunuyor.
Alabalık ve Somon yetiştiriciliği yapan Ali Dursun Yıldızay, Türk somonunun çok kaliteli bir balık olduğunu ifade ederek, “2010 senesinde bu işe başladık. Şuanda devam ediyoruz. Yıllık kapasitemiz 950 ton. Yıllık 400-500 ton bir üretimimiz oluyor. Hava sıcaklıkları bu sene etkili oldu. Ama İmranlı suyunda sıkıntı yok. Sularımız serindir soğuktur. Burada ihracata balık, somon yetiştiriyoruz. Diğer balıkları da Karadeniz’e somon adayı olarak taşıyoruz. Orada yetiştirilip Karadeniz somonu olarak tekrardan ihracata gidiyor. Avrupa ülkelerine gidiyor. Türk somonu çok kaliteli bir balıktır. Onun için çok tercih ediliyor. Somonun faydaları çok. İmranlı olmadan Karadeniz’de somon olmaz. Çünkü barajlarda yetiştirilir ondan sonra da Karadeniz’de somon olarak yetiştirilir” diye konuştu.
SICAKLIKLARIN YÜKSEK SEYRETMESİ ETKİLEDİ
Balık yetiştiricisi Tuğrul Tunç, yazın sıcaklıkların yüksek olmasından dolayı bu sene üretimin beklentilerin oldukça altında oluğunu ifade ederek, “Yemleme yapamadık, büyütemedik. Ölümlerimiz biraz fazla olunca beklentilerin altında kapasite var şuanda. Sevkiyatımız var. Buradan canlı bir şekilde denize indiriyoruz. Orada büyüme devam ediyor. Norveç somonu ayarına getirip Avrupa ülkelerine göndermeye çalışıyoruz” dedi.