Sağlık sektörü özelleştiriliyor: İstanbul'da özel hastane sayısı 30 yılda yüzde 300 arttı

Sağlık sektörü özelleştiriliyor: İstanbul'da özel hastane sayısı 30 yılda yüzde 300 arttı

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, sağlık sektörün giderek özelleşmesi ve ticarileşmesinin halk sağlığına olumsuz yansıma yaptığını belirterek sağlık hizmetlerinin eşitlik temelinde yeniden planlanması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından 80 milyon vatandaşı ilgilendiren bir paylaşım yaptı. Paylaşımında sağlık sektöründeki ticarileşme ve özelleşme politikalarının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Gökce, 1995 yılında tüm hastaneler arasında sadece 141 özel hastane bulunurken, bu sayının 2004’te 253'e, 2023'te ise 565'e yükseldiğini belirtti.

Özgeçmiş – Buğra Gökce

Konuyla ilgili açıklama yapan Gökce, "Bu artış, sağlık sektöründeki özelleştirme politikalarının hızla yayıldığını gösteriyor" ifadelerine yer verdi.

ÖZEL HASTANE SAYISI DEVLET HASTANESİ SAYISININ 3 KATINA ÇIKTI

Gökce'nin paylaştığı verilere göre, 1995 yılında yalnızca 141 olan özel hastane sayısı, 2004 yılında 253'e, 2023 yılında ise 565’e yükseldi. 2023 itibarıyla özel hastanelerdeki yatakların toplam yatak sayısı içindeki oranı yüzde 35,8’e ulaştı. Gökce, İstanbul’da özel hastane sayısının, devlet hastanesi sayısının üç katını geçtiğini belirtti.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM YATAKLARI ÇOĞUNLUKLA ÖZEL HASTANEDE

Özellikle yenidoğan yoğun bakım yataklarının çoğunluğunun özel hastanelerde bulunmasına da dikkat çeken Gökce, 2012-2023 döneminde, özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatağı oranı yüzde 52’nin üzerinde seyrettiğini söyledi.

‘SAĞLIK HAKKI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR’

Gökce, sağlık sektöründe artan özelleştirme politikalarının, bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığını, eşitlik, verimlilik ve hizmet kalitesi konusunda endişelere yol açtığını belirterek, "Sağlık hakkı, temel bir insan hakkıdır ve sağlık hizmetlerinin sunumu bu temele dayanmalıdır" dedi. Sağlık hizmetlerinin planlanması, sunumu ve erişilebilirliğinin eşitlik temeliyle yeniden değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.