Sahte alkol zehirlenmesine karşı dikkat! ‘Tat ve kokudan ayırt edilmiyor’

Sahte alkol zehirlenmesine karşı dikkat! ‘Tat ve kokudan ayırt edilmiyor’

Son haftalarda sahte alkol zehirlenmelerine karşı hayatını kaybedenlerin sayısı giderek arttı. 81 ile yapılan sahte alkol operasyonları devam ediyor. Uzmanlar sahte alkol zehirlenmelerine karşı uyarıyor.

İstanbul Valiliği 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Kasım ayından bu yana İstanbul'da 37 kişinin sahte alkol sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Bununla beraber 36 şüphelinin 14'ünün tutuklandığı kaydedildi.

Yeni yıla yaklaşırken, İçişleri Bakanlığı sahte alkole yönelik operasyonlarını sıklaştırdı. Son iki haftadır gerçekleşen operasyonlarda binlerce litre sahte alkol ve etil alkol ele geçirildi.

279 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 21 adet yasa dışı sahte alkol imalathanesi deşifre edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Toplumumuzun sağlığını ve güvenliğini tehdit eden sahte alkol üreticilerine karşı mücadelemizde halkımızın desteği çok önemli. Şüpheli durumları bize bildirin. Biz gereğini yapalım" dedi.

Metil alkolün 2-3 yemek kaşığı tüketilmesi bile hayati risk yaratıyor

SAHTE ALKOLE KARŞI UYARI: TAT VE KOKUDAN AYIRT EDİLMİYOR

BBC Türkçe'ye konuşan Prof. Dr. Pınar Erkekoğlu, "Sahte dediğimiz alkol metanol içeriyor. Metanol, alkolün yerine kullanılabiliyor ya da içine eklenebiliyor. Bu ekleme sonucunda da belirli toksik etkiler ortaya çıkıyor" diyerek açıklıyor.

BAŞTA KÖRLÜK OLMAK ÜZERE PEK ÇOK TOKSİK ETKİSİ VAR

Metanolün, başta kalıcı körlük olmak üzere pek çok toksik etkisi bulunuyor. Erkekoğlu, sahte alkolü kokusundan ya da görüntüsünden ayırt etmenin mümkün olmadığını söylüyor:

"Metanol, bildiğimiz alkolün yerine kullanabiliyor çünkü daha ucuz, daha kolay bulunuyor ve etanole göre sentezi daha kolay, daha hızlı elde edilebiliyor."

"Gözümüzle anlamamız mümkün değil çünkü metanol de etanol de berrak ve renksiz sıvılar."

Erkekoğlu'na göre sahte alkolden korunmanın en iyi yolu; iyi firmaların ürünlerini tercih ederek ucuz fiyatlı alkol kullanmaktan kaçınmak, güvenilir yerlerde içki tüketmek ve evde alkol üretiminden uzak durmak:

"Sadece sahte diye tabir ettiğimiz içkilerin değil, ucuz fiyatlı içkilerin baş ağrısı, dönmesi ve mide bulantısı gibi etkileri daha fazladır."

"Bunlar yüzde 100 etanol içermek yerine; metanol, bütil alkol gibi başka alkollerin kalıntıları ve hatta sentez esnasında oluşan farklı ara ürünler içerebilir."

"Dolayısıyla burada sadece metanol toksitesinden değil, diğer ara ürünlerin ve başka alkol türevlerinin ciddi anlamda toksisitesinden de bahsetmemiz mümkün."

ACİLEN HASTANEYE BAŞVURULMALI

Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve bulanık görme gibi semptomlar yaşayan kişilerin acilen hastaneye başvurması gerektiğini belirten Erkekoğlu şu sözleri ifade etti.

"Ölümü önlemek ve tam hayat desteğinin sağlanması için çok hızlı bir şekilde acil servise gitmek son derece önemli. Aksi halde ilk önce organ hasarları ve takiben de ölüm gerçekleşir."

"Metanol zehirlenmesi yaşayan bir kişiye, ilk hayati desteği sağladıktan sonra etanol uygulamasıyla tedavisi mümkün olabiliyor. Ayrıca fomepizol adında bir antidot tedavisi de kullanabiliyor ancak maalesef ülkemizde zor bulunuyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.