Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda yassı şeftali hasadı, 40 dereceyi bulan aşırı sıcağa rağmen devam ediyor. Zorlu şartlar altında dallardan tek tek toplanan yassı şeftali, tarlada 8 TL'den alıcı buluyor.
AMİK OVASI'NDA YASSI ŞEFTALİ HASADI
Türkiye'nin verimli topraklarından olan Hatay'ın Amik Ovası'nda yaz aylarıyla birlikte ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesinde çiftçi Ahmet Cünedioğlu'nun 45 dönüm arazisine ekilen yassı şeftali, hasat edilmeye başlandı. Afrika sıcaklarının etkili olduğu bölgede, gün içerisinde 40 dereceyi bulan sıcaklıklara rağmen hasat zorlu şartlarda sürdürülüyor. Depremin etkilediği bölgeye ekonomik katkı sağlamaya devam eden yassı şeftali, kilosu 8 TL'den satılıyor.
Çiftçi Ahmet Cünedioğlu, "Yassı şeftali 45 dönümlük arazide hasat ediliyor. Yaklaşık 50 ton civarında ürünümüz var. Tarlada yaklaşık 8 TL'den satılıyor. Bu meyve genelde Rusya ve Irak'a ihraç ediliyor. Şu an ihracat kapalı olduğu için ürünler Türkiye'de kalıyor" dedi.
ZORLU ŞARTLADA ÇALIŞIYORLAR
İşçilerin çalışma koşullarını anlatan Zeynep Avcı, "Tarlada çalışıyoruz. Sabah saat 5'te geliyoruz ve saat 2'de ayrılıyoruz. Yassı şeftali hasadı yapıyoruz. İşçilik çok zor ve yorucu, özellikle sıcak hava nedeniyle daha da zorlaşıyor. Günlük yaklaşık 1.500 kasa dolduruyoruz ve yevmiye olarak 515 TL alıyoruz" dedi.
Zahra Horoz da işin zorluğuna dikkat çekerek, "Tarlada yassı şeftali topluyoruz. İşimiz çok zor ve ağır, sepet taşıma ve toplama işi oldukça yorucu. Sıcaklıklar da arttığı için iş daha da zorlaşıyor. Günlük 515 TL yevmiye alıyoruz ve günde bir kamyonet dolduruyoruz" şeklinde konuştu.