Selçuk Geçer: Dikkat! Neye uğradığınızı şaşırırsınız

Selçuk Geçer: Dikkat! Neye uğradığınızı şaşırırsınız

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, 'dikkat' diyerek anlık yükseliş ve sert satış baskısı konusunda uyardı.

Milyonlarca yatırımcı elindeki varlıkları değerlendirmek amacıyla farklı yatırım araçlarını tercih ediyor. Son 2 aydır yerinde sayan dolarda geçtiğimiz günlerdeki anlık yükseliş ve sert satış baskısı dikkat çekti. Bu gelişmeyi ünlü ekonomist Selçuk Geçer değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 seviyelerine getirmesinin ardından borsa ve mevduat faizlerine girişlerde artışlar başladı. Türk yatırımcının dışında mevduat faizinin yüzde 50 getirisi yabancıların da ilgisini çekti.

dolar-tl-turk-lirasi-0000.jpg

DOLARDA NELER OLUYOR?

Dolar TL varlıklarına faizin etkisi ise iyice hissedildi. Öyle ki 32,2 seviyesinde 3 aydır yerinde sayıyor. Ancak son günlerde dolar tarafı 1 günde 32,6 seviyesine gelip ardından sert satış yiyerek 32,2 seviyesine kadar geldi.

GEÇER: NEYE UĞRADIĞINIZI ŞAŞIRIRSINIZ

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, bu yaşanan gelişmeyi Brıcs olayına bağladı. Geçer, Avrupa ve Amerika Türkiye’nin Brıcs’e yanaşmasına karşın tepki gösterdi. Ayrıca Brıcs ekonomisinde Türkiye'nin Rusya'yla ve Çin’le ticari ilişkileri ve siyasi ilişkilerini geliştirmek zorunda kalacağını açıkladı. Geçer, “Bu noktada Türkiye; Avrupa ve Amerika’dan uzaklaşmış olacak. O zaman onlarda şunu söyler: Benim yaptırım uyguladığım ülkeyle yan yana yürümeye başlayacaksın O zaman ben de getirdiğim o carry trade paralarını bir anda çeki veririm neye uğradığını şaşırırsın. 32,60 seviyesinden 32,2 seviyesi hareketi büyük ihtimalle böyle oldu" dedi.

dolar-tl.jpg

CARRY TRADE NEDİR?

Bu strateji, düşük faiz oranlarına sahip bir ülkenin para birimini borçlanarak, yüksek faiz oranlarına sahip başka bir ülkenin para birimine yatırım yapması anlamına geliyor. Türkiye’de de yüksek faiz olması da dikkat çekiyor.

BRICS NEDİR?

BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılan bir terimdir. Bununla ilgili uluslararası bir kuruluş var.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.