SGK içler acısı tabloyu açıkladı: İşte emekliyi bekleyen büyük tehdit

SGK içler acısı tabloyu açıkladı: İşte emekliyi bekleyen büyük tehdit

SGK emeklileri bekleyen büyük tehlikeyi rakamlar ile açıkladı.

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şubat 2024 verilerine göre, 15 milyon 351 bin kişi emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alırken, 25 milyon 96 bin kişi sigortalı olarak çalışıyor. Bu sayılar, 2020 yılına kıyasla önemli bir artışı gösteriyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, SGK'nın verilerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SGK VERİLERİ AÇIKLANDI

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Şubat 2024 verilerine göre, çalışan kişi sayısı 25 milyon 96 bin 600 kişi olurken, emekli sayısı ise 15 milyon 351 bin 511 kişi oldu. Bunların aktif/pasif oranı ise 1,63'e geldi.

Ayrıca son 4 yıllık artış verisine göre ise çalışan işçi sayısında 1 milyon 752 bin 53 kişi kaydedilirken, emekli sayısında yaşanan artış, 2 milyon 860 bin 797 kişi olduğu aktarıldı.

emekl-1.jpg

ERGÜN: SİSTEM SAĞLIKLI İLERLEMİYOR

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, bu verilerin SGK'nın aktüeryal dengesindeki olumsuz tabloyu gözler önüne serdiğini belirtiyor. Ergün, sağlıklı bir işleyen sistem için 4 çalışana 1 emekli olması gerektiğini, Türkiye'de ise bu oranın 1,5'e düştüğünü vurguluyor. Kayıt dışı istihdamın bir vatandaşlık görevi olduğunu ve bunun geleceği tehdit ettiğini belirten Ergün, toplumun tüm kesimlerini sosyal güvenlik sistemine dahil olmaya çağırdı.

Ergün, çözüm önerisi olarak ise; istihdamın artırılması, kayıt dışı ile mücadele, özel sektörde göçmen ve sığınmacıların kayıt altına alınmasının gerekliliğinden bahsetti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.