SGK Amasya İl Müdürü Şenel, “Çalışma hayatına başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve işveren yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır” dedi.
Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yolun bulunduğunu söyleyen Nurcan Yurt Şenel, “Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik olduğunu düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna şu yollarla iletebilir.
CİMER'E ŞİKAYET EDİLEBİLİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” hattını 7 gün 24 saat arayabilir. En yakın da bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir. Her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de yapabilir” ifadelerini dile getirdi.
Genç ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi amaçlarla işverenlerin ödemeleri gereken sigorta primlerinin belirli oranda ve sürede devletçe karşılanması anlamı taşıdığını ifade eden Şenel, “Genel olarak bu teşviklerden yararlanabilmeleri için işverenlerin sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK’ya verilmesi gereken bildirme belgelerini zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
"BAZI ÖZEL ŞARTLAR SÖZ KONUSU"
Bunun yanında her bir teşvik uygulaması için farklı bazı özel şartlar da mümkün. Devlet, teşvikin türüne göre sigorta primi işveren hissesi veya sigortalı hissesi ile birlikte işveren hissesinin tamamına kadarını karşılayarak işverenlerin maliyetleri önemli ölçüde düşürmelerini sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI NE KADAR?
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezaları bir hayli yüksek olmakla birlikte, işveren çeşitli yaptırımlara da maruz kalabilir. Hukuk düzeninde sigorta güvencesi olmaksızın işçi istihdam etmek yasaklanmıştır. İşveren istihdam ettiği çalışanının sigortasına ilişkin yerine getirmesi gereken iş ve işlemleri yerine getirmeyen çalışan hakkında para cezasına hükmedilir.
Söz konusu para cezası ise şu şekilde;
İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL,
SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL,
1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.'dir.
Yukarıdaki veriler cezalar1 işçi için geçerlidir. Dolayısıyla çok sayıda işçiyi kayıt dışı şekilde çalıştıran firmalar açısından çok ciddi bir maddi yaptırım söz konusudur.