Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk içeceklerin mide ve bağırsak sağlığı üzerindeki olası etkilerini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Göral, soğuk suyun hızlı tüketilmesinin mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle yemek borusunda kasılmalara neden olabileceğini ve gastrit ile ülser hastalığı olanlarda mide asidini artırarak ağrı, yanma, gaz ve kramp gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceğini ifade etti.
Normal vücut sıcaklığının 36 ila 37 derece arasında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Göral, içilen soğuk suyla vücut sıcaklığı arasındaki 10 ila 12 derece farkın genellikle bir sorun yaratmadığını ancak suyun çok soğuk olması durumunda vücudun zarar görebileceğini açıkladı.
Özellikle mide sorunu olmayan kişiler için soğuk su içmenin bir sakıncası olmadığını, hatta vücuttaki harareti alarak kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabileceğini belirtti.
Ancak, bağırsak hareketlerini artırarak karın ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabileceği için çok soğuk suyun çok hızlı içilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Göral, soğuk suyun ideal içme sıcaklığının 16 derece olduğunu önerdi. Daha düşük sıcaklıklarda olumsuz etkilerin önüne geçmek için ise soğuk suya bir miktar ılık su katılmasını tavsiye etti.
Soğuk suyun doğru şekilde ve doğru sıcaklıkta tüketilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Göral, her bireyin kendi sağlık durumuna ve toleransına göre içecek tercihlerini düzenlemesi gerektiğini vurguladı.