Kış mevsimiyle birlikte daha fazla tüketilen çorbaların sıcak tüketimine ilişkin uzmanlar uyardı. Sofralarmızda en başta yerini alan çorbalara ilişkin çarpıcı uyarılarda bulunan Dr.Lee, çorbaların sıcak tüketilmesinin kanser riskini 3 kat artırdığını belirtti. İşte Dr. Lee''nin açıklamaları...
Mynet’te yer alan bilgilere göre, Dr. Lee şunları söyledi:
Yüksek sıcaklıkta yemek yemenin veya içmenin yemek borusu kanseri riskini artırıp artırmadığı hala belirsiz. Çalışmalar çelişkili sonuçlar verdi. Bununla birlikte yüksek sıcaklıkta yiyecek ve içecek yemek veya içmek yemek borusunda iltihaplanma ile birlikte yanmalara ve haşlanmalara neden olabilir.
SICAK ÇORBADA ÖLÜMCÜL DURUMLAR
Dr. Lee, "Sıcak çorba ve yemek borusu kanseri riskleri hakkında herhangi bir çalışma yok. Ama sıcak çorba muhtemelen sıcak içeceklerle aynı etkilere sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.
Araştırmalarda sıcak çorba incelenmemiş olsa da, sıcak içecekleri ölümcül durumla ilişkilendiren çeşitli makaleler var. Örneğin, Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırma , sıcak içeceklerin yemek borusu kanseri riskinizi neredeyse üç katına çıkarabileceği konusunda uyarıyor.
ARAŞTIRMADA 500 BİNDEN FAZLA KİŞİ İNCELENDİ
500.000''den fazla kişiyle yapılan çalışmada kahve ve çay içme olasılığı daha yüksek olan insanlara odaklandı. Çalışma, daha fazla araştırma gerekli olmakla birlikte, kahve tüketiminin özofagus kanseri riskiyle nedensel olarak ilişkili olduğu ve bunun sıcaklık etkisiyle ilgili olduğunu bildiren bazı kanıtlar olduğu sonucuna varmıştır.
RİSKTEN KORUNMANIN YOLLARI NEDİR?
Dr. Lee, "Suyun 212°F''de (100°C) kaynadığını düşündüğünüzde, bu, kaynayan suyun sıcaklığının neredeyse yarısıdır ve gerçekten oldukça ılıktır. Sıcak içecekleri veya çorba gibi sıcak yiyecekleri yemeden önce soğumaya bırakmak mantıklıdır. Kaynayan suyun 212°F''den (100°C) 176°F''ye (80°C) soğuması üç dakika sürer.” Açıklamasında bulundu.
YEMEK BORUSU KANSERİNİN BELİRTİLERİ
İstemsiz ve ciddi kilo kaybı,
Hazımsızlık,
Göğüs bölgesinde veya karında yanma, ağza acı su gelmesi,
Yutma güçlüğü, yutulan gıdaların boğaza takılması sebebiyle boğulma,
Bulantı ve kusma,
Tüketilen gıdaların yemek borusundan ağza geri yükselmesi,
Göğüs ağrısı,
Uzun süre devam eden kuru öksürük,
Sıklıkla yaşanan hıçkırık.