Sıfır araçlara yeni zorunluluk. Son tarih belli oldu

Sıfır araçlara yeni zorunluluk. Son tarih belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasının denetimini güçlendirmek amacıyla 1 Temmuz 2025'ten itibaren satışa sunulacak yeni araçları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) dahil edecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, akaryakıt piyasasında eşit rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilmesi amacıyla, akaryakıt istasyonlarında UTTS kurulması ve söz konusu sistem kullanılarak akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kayıt cihazlarına otomatik olarak gönderilmesine ilişkin esaslar düzenleniyor.

(UTTS), akaryakıt satışları sırasında plaka bilgilerini yeni nesil akaryakıt pompası ödeme kaydedicilerine otomatik olarak ileten bir sistemdir. Bu sistem, araçların tank girişine monte edilebilen ve plaka bilgilerini hafızasında saklayan Taşıt Tanıma Birimi'ni (TTB) kullanır. Akaryakıt alımları sırasında TTB'deki bilgiler Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla otomatik olarak pompaya aktarılır. Bu sayede plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesine gerek kalmayacak.udhgljdhgfklj.jpgBakanlıktan alınan bilgilere göre, yeni tebliğ ile vergi mükellefleri tarafından kiralanan veya iş amaçlı kullanılan araçlarda 1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS zorunlu hale geliyor. Ayrıca, sıfır araçlar ve özel taşıt tanıma sistemleri kullanan taşıtlar da 1 Temmuz 2025'ten itibaren bu kapsamda yer alacak. Buna göre, satılacak tüm sıfır araçlara TTB takılması mecburi olacak. Özel taşıt tanıma sistemleri kullanan taşıtlara ise 30 Haziran 2025’e kadar bu cihazın takılması gerekiyor.

Tebliğe göre, genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar TTB takma zorunluluğundan bulunmayacak. Ayrıca, uluslararası kuruluşlar ve Türkiye’deki diplomatik haklara sahip kişilerin araçları da bu sistemin dışında kalacak.

SON TARİH 31 ARALIK

Mükelleflerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına TTB taktırması gerekecek. Aynı tarihe kadar akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancalarına da TTO takılması zorunlu olacak. Vergi Usul Kanunu'na göre UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler geçersiz sayılacak ve bu belgelerle yakıt giderleri belgelendirilemeyecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.