‘Sigortanızı sık sık kontrol edin’ Hakkı gasp edilen işçi hakkını söke söke alacak

‘Sigortanızı sık sık kontrol edin’  Hakkı gasp edilen işçi hakkını söke söke alacak

İş Kanunu’na göre çalışana hakkını vermeyen işveren suçlu sayılıyor. Çalışan geçmişte sigortasız çalıştırıldığını belgelerse geriye dönük sigorta hakkını alabiliyor.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, çalışanlar İş Kanunu ile koruma altına alınıyor. İş Kanunu’nda belirtilen önemli detaylar, hem işveren hem de çalışan tarafından haklı fesih için gerekçe oluşturabiliyor.

Sigortasız çalışan, asgariden fazla maaş almasına rağmen maaşı asgariden gösterilen işçiler, İş Kanunu’na göre bu durumu ispatlarsa haklı fesih nedeniyle işten ayrılabilir ve geçmişe dönük haklarını talep edebilir. Peki, hangi durumlar haksız fesih nedeni olabilir?

is-gorusmesi.jpg

ÇALIŞMA SÜRESİ VE İŞ YÜKÜ TEK TARAFLI ARTIRILAMAZ

İş Kanunu’na göre çalışanın artan iş yükü sebebiyle ezilmesi sonrası işten çıkarılması, kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğuruyor. İşverenlerin bu konuda sorumluluklarının yerine getirmesi gerekiyor.

Bunun yanında sigortasız çalışma yaptığını bilen çalışanların, bu durumu belgelemesi ve ispatlaması gerekiyor. Eğer kanıtlanırsa bu kişiler geriye dönük sigortalılık bedellerini alabiliyor, ayrıca kıdem tazminatı alma hakkına da sahip oluyor.

isci.jpg

Çalışanların toplam çalışma sürelerinin İş Kanunu’na göre tek taraflı olarak artırılması yasal değil. İşverenlerin çalışanlar için belirlediği çalışma sürelerine riayet etmeleri ne kadar önemliyse, çalışanların da işe başlama, mola verme, iş gününü bitirme saatlerine bağlı kalmaları gerekiyor. Aksi takdirde haklı fesih sebebi doğar.

Ayrıca işveren çalışma koşullarında değişiklik yapacaksa, bunu çalışana yazılı olarak bildirmek ve onayını almak zorunda. Çalışan bu durumu kabul etmezse ve sözleşmesi feshedilirse, çalışan dava açabiliyor.

is-gorusmesi2.jpg

ÇALIŞANIN KEYFİ DAVRANIŞLARI HAKLI FESİH NEDENİ

Çalışanların İş Kanunu’nun 25. maddesine göre, görev ve sorumlulukları konusunda uyarılmasına rağmen bu görevleri yerine getirmemesi, haklı fesih nedenini gündeme getiriyor.

Ayrıca çalışanların iş giriş-çıkış saatlerine uymamaları, işyerinde uyumaları, mazeret olmaksızın devamsızlık yapması gibi detaylar fesih nedeni oluyor.

ÇALIŞAN İŞE İADE DAVASI AÇABİLİR

Bazı durumlarda işveren, işçinin sözleşmesini feshedebilir. Ancak eğer işçi haksız yere çıkarıldığını biliyorsa ve kanun çerçevesinde ortaya koyabiliyorsa işe iade davası açma hakkı bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.