Sistem tamamen değişti! Temmuz’da acilen uygulamaya konacak

Sistem tamamen değişti! Temmuz’da acilen uygulamaya konacak

Bakan Şimşek belirtti; köy ya da şehir fark etmeksizin kapsamı daha fazla genişleyecek olan sistem en kısa sürede devreye alınacak.

Zorunlu afet sigortasında yeni bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en kısa zamanda uygulamaya geçeceğini açıklamıştı. Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile sadece depremlerin değil, heyelan, sel, çığ, orman yangını, fırtına, dolunun da sigorta kapsamına gireceği öngörüsü bulunuyor.

natural-disasters.jpg

Deprem teminatı kapsamında binalar garanti kapsamına alınırken, diğer doğal afetler için hem binalar hem de taşınır mallar güvence altına alınacak. Depremde bina üzerinde yıkıcı hasarların meydana gelmesi ancak diğer doğal afetlerde bina haricinde içindeki eşyaların da hasar görmesi, bu durumu gerekli hale getiriyor.

deprem1.jpg

2012’DEN BERİ KAPSAM DIŞIYDI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan sigorta modeli, 2012 yılından beri deprem afeti güvence altına alınırken, geçen yıl yapılan yeni düzenlemelerle birlikte bundan sonra sel, heyelan, dolu, fırtına, çığ ve orman yangınları da sigorta kapsamına alınacak.

i.webp

KÖYLER DE DAHİL EDİLECEK

Öte yandan zorunlu deprem sigortasında köy alanlarına teminat sunulmuyor ancak zorunlu afet sigortası ile birlikte köy alanları da kapsama yeni alınan doğal afetler gereği sigorta kapsamında olacak. Haziran sonu itibarıyla yeni düzenlemelerle birlikte ZAS’ın devreye alınması planlanıyor.

tsunami2.jpg

ŞİDDET ARTACAK

Meydana gelen depremlerin 500 bin hasarlı konut ortaya çıkarması nedeniyle DASK, 35 milyar lira hasar ödemesi yaptı. Haziran ayında DASK’ın poliçe kapsamında sunduğu teminat ise 11.3 milyon oldu. Oysa ilerleyen dönemde doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda daha büyük bir maddi zararın oluşabileceği ve 300 milyar doları bulabileceği öngörülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.