Ülkemizin birçok bölgesinde yapılan ve severek tüketilen bu güzel tatlının tarifini sizler için derledik. Sarı burma tatlısı Ege''den Doğu''ya, Akdeniz''den Karadeniz''e kadar birçok ilimiz tarafından sahiplenilse de değişmeyen tek şey damaklarda bıraktığı ortak lezzet. Sarı burma tatlısı görünüşü ve yapılışı itibarıyla baklavayı da andırır.
Yapılışı ve sunum şekli yöreden yöreye farklılık gösteren bu güzel lezzet, hazır veya el açması yufka ile de yapılabilir. Yalnız ufak bir ayrıntı var; şerbetli olduğu için diyabet hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesini öneriyoruz. Malzemeleriniz hazırsa, sarı burma tatlısı nasıl yapılır gelin birlikte görelim.
Öğle aralarında ve yemeklerden sonra sunabileceğiniz şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, şekerpare tarifine göz atabilir, sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
MALZEMELERİ:
Hamuru için;
5 su bardağı un
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için
1 su bardağı nişasta
İç harcı için;
1 su bardağı çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için;
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
2 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için
250 gr tereyağı
NASIL YAPILIR?
Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamuru için; unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, yoğurt, su, zeytinyağı, karbonat ve tuzu geniş bir kapta karıştırın.
İçine azar azar un ekleyip pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya ayırıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin.
İç harcı için; cevizi toz şekerle karıştırın. Bezelerden bir tanesinin üzerine nişasta serpip oklavayla ince bir yufka açın. Üzerine 1-2 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirip yufkayı ortadan ikiye kesin.
Yufkanın kesilmiş tarafına oklavayı yerleştirip yufkayı sararak rulo yapın. Elinizle oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün.
Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin.
Sarı burmaları 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. Tereyağını tavada kızdırın. Yağı tepsideki tatlının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirip soğuk şerbeti üzerine gezdirin ve 30 dakika bekletin.
Sarı burma tatlısını, ev yapımı kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Hamuru yoğururken unu eleme usulüyle ilave edebilirsiniz. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edin.
Hamurun zemine yapışmaması için, bir miktar nişasta serpiştirebilirsiniz. Böylece hamur daha kolay açılacaktır.
Dilerseniz tatlı hamurunu hazırlarken, toz şeker yerine esmer şeker kullanabilirsiniz.
Tatlının eşit miktarda pişmesi için fırını önceden ısıtın.
Sıcak şerbeti dökerken tatlının ılık olduğundan emin olun. Bu sayede şerbeti daha iyi çekecektir.
1 PORSİYON KAÇ KALORİ?
Karbonhidrat ve şeker değeri yüksek olan burma tatlısının bir porsiyonu 285, bir dilimi ise yaklaşık 100 kaloridir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için, küçük porsiyonlarla tüketmeniz tavsiye edilir.