Birden fazla faydası bulunan soğanın besin değeri oldukça yüksek. Vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önleyen soğan ayrıca kalp ve damar sağlığına da iyi geliyor.
Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olan soğan, kalp krizini riskini azaltıyor.
Ancak yemeklerin vazgeçilmezi olan soğanın faydası kadar yanlış tüketildiğinde zararı da bulunuyor.
Halk arasında mide yanması, mide ekşimesi olarak da adlandırılıyor.
Mide yanması, çoğunlukla tehlikeli olmamakla birlikte günlük hayatın akışını olumsuz biçimde etkileyerek hayat kalitesini düşürebiliyor.
Bir diğer adıyla mide ekşimesinin belirtileri arasında; ağızda acı bir tat, midede bulanma hissi, midenin şişmesi, uzanma ve eğilme hareketiyle yaşanan rahatsızlık, geğirme ve kusma gibi rahatsızlıklar yer alıyor.
REFLÜYE NEDEN OLABİLİR
Midenin yanmasına en çok neden olan besinler arasında soğanda yer alıyor. Soğanı tüketirken dikkat etmek gerekiyor.
Sofraların vazgeçilmezi olan sopanı çiğ bir biçimde yemek, mide yanmasıyla birlikte asit reflü belirtilerinin de meydana gelmesine neden oluyor.
Ayrıca soğan, iyi bir fermente lif kaynağı olduğundan dolayı geğirmeye sebep olabiliyor. Bunun sonucunda da asit reflü belirtilerinin şiddetlenmesine neden oluyor.
Bu nedenle soğanı çiğ tüketmek yerine pişmiş bir biçimde tüketmek mide için daha sağlıklı olacağı belirtiliyor.
Öte yandan soğanın yanı sıra sarımsak da sindirim sisteminin uyarılmasına neden oluyor.