Cilt sağlığını korumak özellikle kış aylarında çok zordur. Havadaki nem oranının düşmesi, kuru bir soğuk cildi yıpratmak için en iyi etkendir. İşte böyle zamanlarda ciltte 5 önemli problem ortaya çıkar. Ciltte çok büyük reaksiyonları meydana getiren cilt sorunlarını birkaç önlemle yok etmeniz de mümkün.
Kış aylarında en sık görülen cilt sorunları kendini kaşıntı, kızarıklık, batma hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Öyleyse ciltte en sık görülen ve kış aylarını rahatsız geçirmenize neden olan sorunlardan ve çözüm yollarından bahsedelim.
DERİ KURULUĞU
Soğukların etkisiyle deride kuruluk ve çatlamalar meydana gelmesi çok olağandır. Bu durum deri sağlığını olumsuz yönde etkiler ve cildin koruyucu bariyerine zarar verir. Soğuk havalar dışında bu durumu tetikleyen bazı etkenler de var. Bunlar deterjan kullanımı, çok sıcak suyla banyo yaparak cildin nem bariyerini bozmak, az su içmek gibi etkenlerdir.
Tüm bunlar soğuk havanın etkileriyle birleşerek deride kurumalara ve çatlamalara neden olur. Bu durumdan korunmak için uzmanların en çok önerdikleri arasında şu korunma yöntemleri bulunuyor:
- Sıcak suyla duş almak yerine ılık su kullanmak
- Sert lif ve keselerden uzak durmak
- Deterjan kullanımını azaltmak
- Nemlendirici krem kullanmak
- Nem maskesi yapmak
- Cildin soğuk hava ile temasını kesmek için uygun giysiler kullanmak
DUDAK ÇATLAMASI
Havaların iyice soğuması dudak çatlamalarını da beraberinde getiriyor. Dudakların çatlaması, kuru bir görüntüyle birlikte çatlaklara da neden olabiliyor. Bu çatlaklar ve yarıklar, kötü bir görüntü oluşturmasının yanı sıra dudakların acımasına ve sızlamasına da neden olur.
- Dudak çatlamalarının önüne geçmek için şu yöntemleri kullanmalısınız:
- Renksiz bir dudak koruyucu krem kullanmak
- Badem yağı, Hindistancevizi yağı gibi doğal yağları dudaklara uygulamak
- Bol su içmek
- Kafein alımını azaltmak
KEPEKLENME
Ciltte en sık görülen kış etkilerinden biri kepeklenmedir. Seboreik dermatit adı verilen kepeklenme problemi, özellikle saçlı deride pullanma, kaşıntı ve deri dökülmeleriyle karakterizedir. İleri düzeyde kepeklenme olarak adlandırılan seboreik dermatit, normal bir kepeklenmeden daha farklı seyreder ve kızarıklıkların, büyük beyaz pul pul dökülmelerin yaşandığı bir sorundur.
Kepeklenme ve deride kaşıntı gibi cilt problemlerinin çözülmesi için şu önlemleri alabilirsiniz:
- Beslenmeye dikkat etmek
- Saç derisini arındırıcı doğal bir şampuan kullanmak
- Doktor önerisiyle edindiğiniz losyonları kullanmak
- Derinin soğuk hava ile temasını mümkün olduğunca azaltmak
EGZAMA
Tıpta atopik dermatit olarak anılan egzama, deride kızarıklık, çatlama, kaşıntı ve yara gibi görünen kabuklanmalara neden olabiliyor. Soğuk havaların tetiklediği egzama, günlük hayatta can sıkıcı bir hal alabilir.
Ayrıca egzamanın oluşturduğu çatlaklardan mikrop kapma olasılığınız da var. İşte bu yüzden korunmak için şunları yapabilirsiniz:
- Atopik ciltler için üretilen kremleri ve ürünleri kullanmak
- Varsa doktorunuzun önerdiği tedaviye devam etmek
- Ev temizliği sırasında eldiven ve doğal içerikli temizlik malzemeleri kullanmak
GÜL HASTALIĞI (ROSACEA)
Yüzde aniden kızarıklıkların meydana gelmesiyle kendini gösteren gül hastalığı kış aylarının zorlu hastalıklarındandır. Soğuk havanın cilde temasıyla tetiklenen hastalık, kronik olabiliyor.
Gül hastalığından korunmak için uzmanların önerdiği birden fazla yol var. Bu yollar şöyle:
- Cildi soğuktan ve güneşten korumak
- Beslenmeyi düzenlemek
- Baharatlı yiyecekler tüketmemek
- Alkol ve sıcak içecekler tüketmemek
Tedavi sürecinizde bunlardan kaçınırsanız, hastalığı hafifletmeniz hız kazanır.