Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlediği basın toplantısında kamuoyunda tepki çeken iyi hal indirimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, toplumun bu konuda duyduğu rahatsızlığın farkında olduklarını ve iyileştirme çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
KAMUOYU VE UZMAN GÖRÜŞLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR
Bakan Tunç, bu konuda barolar, hukuk fakülteleri ve ilgili kurumlarla görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek şu ana kadar 45 bin görüş aldıklarını açıkladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, değişikliklerin Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.
"İyi hal indiriminin kılık kıyafet ve duruşmadaki tavırla verilmesi eleştirilere neden oluyordu. Bu konuda düzenleme yapıyoruz. Salt duruşma tavırları artık indirime esas olamayacak."
SUÇLARDA YETERSİZ YATIŞ SÜRESİ TARTIŞILIYOR
Bakan, 2 yılın altında ceza alan kişilerin cezaevine hiç girmemesi ya da 1 yılın denetimli serbestlik kapsamında geçirilmesinin, toplumda “cezasızlık algısı” yarattığını vurguladı. Bu durumun düzeltilmesi için hazırlanan taslak düzenlemelerin milletvekillerine sunulduğunu belirtti.
YENİ DÖNEMDE CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALKACAK
Tunç, basit suçlarda bile artık hapis cezası uygulanabileceğini belirterek, her suç için iyi hal indiriminin geçerli olmayacağını açıkladı. Bu şekilde, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Bakanlık, yargılama sürecinde tutuklu sanıkların davranışlarının salt bir gösterge olarak indirim sebebi olmaması yönünde de düzenleme yapıldığını belirtti.
Bu açıklamalar, iyi hal indirimi tartışmalarının düzenlemeye kavuşacağını ve kamuoyunun beklentilerinin dikkate alındığını göstermesi açısından önem taşıyor.
NARİN GÜRAN CİNAYETİYLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKİCİ İFADE
Narin Güran'ın katledilmesinin üzerine de açıklama yapan Bakan Tunç, soruşturmanın titizlikle sürdüğünü, ifadelerin alındığını ve tutukluların olduğunu söyledi. 250'ye yakın kişinin ifadesinin alındığından bahsenden Tunç, tüm detayların titizlikle incelendiğini ve o gün hangi dakika kimin nerede olduğunu, kimlerle beraber olduğunu belirlediklerini, teknolojinin tüm imkanlarıyla soruşturma yaptıklarını ifade etti. Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İddianame ortaya çıkınca Narin'in katillerini toplumumuz tahmin edecek. Dava açıldıktan sonra delilleri değerlendirecek olan, tekrar analiz edecek olan yargı. Yargı süreci uzamadan bunu tamamlayacağız. Oda oda herkesin nerede olduğu baz kayıtlarında belli.
Şu anda bu dedikodudan ibaret bir husus."