Son Dakika... Mehmet Şimşek’ten flaş açıklama ‘2 bin 815 kişi vergi denetimine takıldı’

Son Dakika... Mehmet Şimşek’ten flaş açıklama ‘2 bin 815 kişi vergi denetimine takıldı’

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi incelemeleri hakkında önemli bir açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu’nun risk analiz sistemi aracılığıyla gerçekleştirdiği vergi incelemeleri hakkında önemli bilgiler verdi. Bakanlık, 2 bin 815 büyük mükellefin yüzde 27’sinde mevcut vergi incelemelerine devam edildiğini açıkladı. Ayrıca, vergi mahremiyeti nedeniyle mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılmasının mümkün olmadığı belirtildi; ancak mükelleflerin kendileriyle ilgili açıklama yapabileceği ifade edildi.

Bakanlık, X sosyal medya platformu üzerinden yapılan açıklamada, sosyal medyada bazı hesaplar üzerinden dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılması ve vergi yükümlülükleri ile ilgili haberler yapılması nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

VERGİ İNCELEMELERİ VE YENİ PAKET DETAYLARI

Açıklamada, 2 bin 815 büyük mükellefin yüzde 27’sinde vergi incelemelerine devam edildiği ve bu oranın artırılmasının planlandığı vurgulandı. Ayrıca, sürekli zarar beyan eden ve riskli değerlendirilen 735 mükellef üzerinde de vergi incelemeleri yürütüldüğü bildirildi. Vergi inceleme istatistiklerinin, mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu’nun yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül 2023’te açıklanan Orta Vadeli Program’da vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılmasına yönelik kararlılığın ortaya konduğunu belirtti. Bu çerçevede, TBMM’de kabul edilen vergi paketinin, “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması” hedefiyle kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlayacağı ifade edildi.

YENİ VERGİ PAKETİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Yeni vergi paketiyle birlikte vergi cezalarının artırılacağı, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılacağı, ve kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edileceği belirtildi. Ayrıca, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirileceği, yani kazançlardan istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflerin, indirimler düşülmeden önceki kazançları üzerinden yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyecekleri açıklandı.

Bakanlık, vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulanacağını ve vergi cezalarının artırılmasının yeni kabul edilen kanunda yer aldığını duyurdu. Vergi mahremiyeti nedeniyle mükellef bazında detaylı bilgi verilemediği belirtilerek, haberlere konu olan mükelleflerin arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilecekleri ifade edildi. Bakanlık, vergi adaleti, etkinlik ve kazanca göre vergilemenin politikalarının ana unsuru olduğunu vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.