Son Dakika: Mehmet Şimşek'ten emekli zammı ve asgari ücret açıklaması

Son Dakika: Mehmet Şimşek'ten emekli zammı ve asgari ücret açıklaması

Mehmet Şimşek asgari ücret ve emekli maaşlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertük canlı yayına katılarak soruları yanıtlıyor. Şimşek, ekonomi gündemindeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında emekli maaş zammına yönelik EYT'nin bütçeye etkisine dikkat çekerek veriyi paylaştı. EYT'nin yıllık maliyetinin 724 milyar lira olduğunu söyleyen Şimşek, asgari ücret zammı için de reel artış beklendiğini söyledi. Şimşek, "Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in öne çıkan emekli ve asgari ücret açıklaması şu şekilde;

ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL.

KADEMELİ EMEKLİLİK BEKLEYENE EYT CEVABI

EYT'yi meydanlarda kim pohpohladı? Muhalefet pohpohladı. Şimdi şu anda yaptıklarının aynısını yapıyorlar. Çünkü Türkiye'nin imkanlarına ve önceliklerine bakmamız lazım. Öncelik istihdamdır. Enflasyon yavaşlayacak, vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek. Vatandaşımız bize inansın çünkü biz vatandaşımızın, ülkemizin potansiyeline inanıyorız. Evet kolay bir süreç değil. Bizler sihirbaz değiliz. Ekonomi yönetimi olarak biz kalıcı iyileşme peşindeyiz.

EMEKLİ ZAMMINDA 'EYT' DETAYI

İkinci dengesizlik bütçe açığıydı. Geçen sene seçimden önce muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT geçti. Geçen sene EYT'nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu. Bütçe dengelerinin iyileşmesinde oldukça mesafe kat ettik. Ama kat edeceğimiz yol var. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekeceğiz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.