S&P Global’den dikkat çeken Türkiye değerlendirmesi

S&P Global’den dikkat çeken  Türkiye değerlendirmesi

Ekonomik dalgalanmalar ve hayat pahalılığı sürerken, vatandaşlar asgari ücret zammına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda dünya bankalarındaki enflasyona yönelik öngörülerde kritik önem arz ediyor. S&P Global'den Türkiye için dikkat çeken bir değerlendirme geldi.


Ekonomideki dalgalanmalar devam ederken,S&P Global Ratings,Türk bankaları için daha düşük ekonomik riskler gördüğünü vurguladı. Dünya devi bankaların bu kapsamda paylaştığı raporlar ve analizlerde vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

S&P Global Ratings konuya ilişkin açıklamasında kritik noktalara dikkat çekti.

Kurum bugün yayımladığı notta, “Ekonomik risk trendimizi pozitiften durağana ve sektörel risk trendimizi durağandan pozitife revize ettik” ifadelerine yer vererek, TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikasına değinen S&P Global, “Bu durum, kredilerde güçlü bir yavaşlama, enflasyonda düşüş, daha istikrarlı bir Türk lirası ve Türkiye’nin dış hesaplarında yeniden dengelenme ile sonuçlanmıştır” dedi

Yayınlanan raporda dikkat çeken vurgular şöyle;

Dezenflasyonun kademe şekilde devam etmesini bekliyoruz.

-TCMB önümüzdeki yıl faiz indirimine gidebilecek olsa da, reel faiz oranlarının artık pozitif olması nedeniyle sıkı finansman koşullarının devam etmesini bekliyoruz.

-Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinin mevcut beklentilerimizin ötesinde yavaşlaması, GSYH büyümesinin yüzde 1’in altına düşmesi ve gayrimenkul fiyatlarında keskin bir düzeltme yaşanması halinde riskler artabilir. Buna karşılık, yetkililer enflasyonu kontrol altına alarak tek haneli rakamlara indirebilirse riskler azalabilir.

-Türk bankalarının refinansman riskleri istikrar kazandı, ancak fonlama profilleri riskli olmaya devam etmektedir.

-Türk bankaları, Eylül 2024 itibariyle yükümlülüklerinin yaklaşık yüzde 21’ini oluşturan kısa vadeli dış borçlara olan yüksek bağımlılıkları nedeniyle yatırımcı duyarlılığındaki ani bir değişime karşı kırılgan olmaya devam etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.