Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60'ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne, Bakanlık olarak Antalya Spor Salonu'nun tahsis edildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, "Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümünde "Kanun Hükmü" adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden desteğimizi çekmiş bulunmaktayız." ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Belgeselde FETÖ propagandası yapılmasına vesile olunması nedeniyle, salon tahsisinin iptal edildiği aktarılan açıklamada, "Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz'da verdiği destansı mücadelenin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyonun unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır" denildi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel kategorisine yer alan "Kanun Hükmü" filmi, belgeseldeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle festivalden çıkarıldı.
Filmin yarışmadan çıkarılmasının ardından önce festival jürisi, ardından da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları filmlerini programdan çekme kararı aldı.
Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu da dün sabah yaptığı açıklamada, 'Kanun Hükmü' belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu.
BAKANLIK FESTİVALDEN ÇEKİLDİ
Filmin tekrar seçkiye dahil edilmesinin ardından bu defa Kültür ve Turizm Bakanlığı karara tepki göstererek festivalden çekildiğini duyurdu. Bununla birlikte festivalin sponsorları da bakanlıkla birlikte hareket ederek desteklerini çekti.
FESTİVALDEN ÇIKMA NEDENİ BELLİ OLDU
Kanun Hükmü adlı belgeselle ilgili çıkan tartışmaların ve filmin festivalden çıkarılma nedeni ortaya çıktı. Oda TV’nin haberine göre, Filmin başlangıç sahnesinde "Türkiye'de 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin ardından OHAL ilan edildi. 150.000'den fazla kamu çalışanı ihraç edildi. 50.400'ün üzerinde kişi tutuklandı. İşinden atılan yüzlerce insan yaşamına son verdi." ifadeleri kullanıldı.
DEMET AKBAĞ JÜRİ BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ
Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanlığını yürüten Demet Akbağ görevinden istifa ettiğini açıkladı. Akbağ, isminin dahil olmadığı olaylar yüzünden geçmesi ve yaşanan iletişim krizi nedeniyle jüri başkanlığını bıraktığını açıkladı. Akbağ’ın açıklaması şöyle:
"Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali - Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum. Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım."
FESTİVAL TEHLİKEDE
Kanun Hükmü adlı belgeselin festivalden çıkarılması ve sonrasında yaşananlar festivalin iptal edilmesi tehlikesini de gündeme getirdi. Festivalin tertip komitesinin bugün çekilmeyi oylaması bekleniyor. Tertip komitesinin alacağı karar ile festival 60 yıllık tarihinde ilk defa iptal edilebilir.
TAMER KADADAĞLI'DAN DESTEK MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Ağustos'ta Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atanan oyuncu Tamer Karadağlı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel kategorisine yer alan "Kanun Hükmü" filminin programa tekrar alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden çekilmesi hakkında, “Bakanlığımızın aldığı kararın arkasındayız” dedi.
Aydınlık’a konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü oyuncu Tamer Karadağlı, “Bakanlığımızın aldığı kararın arkasındayız” açıklamasını yaptı.