Emeklilik dönemi, insanların hayatlarını daha huzurlu ve rahat geçirmesi gereken bir süreç olmalıdır. Ancak ülkemizdeki ekonomik koşullar nedeniyle, en çok zorluk çeken kesimlerin başında emekliler geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevzuatına göre, emeklilikte üç ayrı maaş alma imkanı bulunuyor ancak bu imkan bazı şartlara bağlı. Peki kimler SGK'dan üç ayrı maaş alabilecek?
ÇİFT MAAŞ ALMA HAKKI
Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na göre, belirli vatandaşlar aynı anda üç emekli maaşı alma hakkına sahip olabilir. Özellikle, vefat eden sigortalının geride kalan çocukları ve eşi bu düzenleme kapsamına alınmıştır. Eşini veya babasını kaybeden kadınlara maaş bağlanması, genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan bir hak olarak bilinir. Eğer kadınlar çalışıyorlarsa ve eşleri veya babaları vefat etmişse, çift maaş alma hakkına sahip olabilirler.
3 MAAŞ BİRDEN ALINABİLİR
Ancak, çift maaş hakkı, maaşların farklı kurumlardan gelmesine bağlı olarak uygulanır. Örneğin, eş SSK'lı ise ve baba Bağ-Kur'lu ise, kadınlar her iki maaşı da aynı anda alabilirler. Ayrıca, ölüm ve yetim maaşı olarak bilinen bu maaşlar, çocuklara da verilir. Vefat eden sigortalının geride kalan eşi ve çocukları, bu düzenlemeden faydalanabilir ve ölüm ve yetim maaşı alabilirler. Bu maaşlar, bazı durumlarda üç maaşa kadar çıkabilir.
Örneğin, bir kişinin eşi memur ise ve babası Bağ-Kur'lu çalışıyorsa, bu kişi hem kendi aylığını, hem de babasından ve eşinden gelen ölüm aylıklarını alabilir. Bu kural, anne için de geçerlidir. Örneğin, eğer baba memur ise ve anne SSK'lı ise ve üçü de vefat etmişse, SGK'ya bir dilekçe yazılarak üç maaşın da alınması talep edilebilir.