Suriye'de Esad dönemi sona erdi! Muhalifler Şam’a girdi

Suriye'de Esad dönemi sona erdi! Muhalifler Şam’a girdi

Suriye'de Esad karşıtı HTŞ, başkent Şam'a girdiği belirtildi. Devlet Başkanı Esad'ın Şam'dan ayrıldığı ise Reuters, tarafından açıklandı.

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalifler tarafından 27 Kasım günü başlatılan ayaklanmada bugün yeni gelişmeler yaşandı. AA'ya göre; yönetim kontrolünü kaybettiği belirtirken, Şam'ın merkezine muhaliflerin girmeye başladığı açıklandı.

Suriye'de muhaliflerin, Şam'ın güney banliyölerine girmesinin ardından ordu pek çok noktadan çekilmeye başladığı belirtildi. Suriye ordusu Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi. Kritik öneme sahip yerleşkelere bazı göstericilerin de girmesiyle yönetim, başkentte kontrolü kaybetti. Şam'da işkence iddialarıyla bilinen Sednaya Hapishanesi'ndeki mahkumlar da cezaevini basan göstericileri serbest bıraktı. 53 yıllık Esad yönetimi ise düştü. Reuters'e göre; Suriye ordusu, rejimin bittiğini subaylarına bildirdi.

ESAD ÜLKEYİ TERK ETTİ İDDİASI

Şam'da kontrolün kaybedilmesiyle Esad'ın nerede olduğu tartışılırken, Reuters'a göre başkanın kenti terk ettiği iddia edildi. Şam'daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus'un batısında görülen ancak sonra izi kaybolan uçağın da Esad'ı taşıdığı öne sürüldü.

BAŞBAKAN CELALİ: HÜKÜMETİ̇ DEVRETME KONUSUNDA DESTEK VERECEĞİ̇M

Suriye Başbakanı Muhammed Gazi El-Celali, halkın seçeceği herhangi bir yönetimle işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. El-Celali, "Evi̇mdeyi̇m ve hükümeti̇ devretme konusunda destek vereceği̇m. Devlet kurumlarının korunması çağrısı yapıyorum" dedi.

SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü. Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esed'in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.

Beşşar Esed ise, babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçti. Esed ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam'a girmesiyle sona erdi. Suriye'de 2011 yılında özgürlük talebiyle halk hareketleri başlarken rejim kitlelere şiddet kullanarak müdahale etti.- Binlerce kişinin öldürüldüğü rejim müdahaleleri, süreci iç savaşa dönüştürdü. Silahlı muhalif gruplar uzun bir mücadeleye girerken, rejim uluslararası baskılara rağmen sorunun diplomasi ve barışçıl yollardan çözümüne yanaşmadı. Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti. Son olarak başkent Şam'da halkın da sokaklara dökülmesiyle rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başlarken rejim karşıtı gruplar kent merkezinde kontrollerini artırdı. 61 yıllık kanlı Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona ermiş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.