Yapılan son araştırmalar, gıda kaynaklı hastalıkların neredeyse yarısının sebze ve meyvelerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, sebze ve meyvelerin özellikle tarım ilaçları ve bakterilerden arındırılmadan tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Kabuklu meyve ve sebzelerin zararlı maddeleri hapsettiğini, bu nedenle sadece suyla durulamanın yeterli olmadığını vurgulayan uzmanlar, meyve ve sebzelerin en az bir dakika boyunca suyun altında ovalayarak yıkanması gerektiğini söylüyor.Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ela Keskin, kullanılan tarım ilaçlarının ve zararlı maddelerin yetersiz temizlik sonucu insan vücuduna girebildiğini ifade ederek, elma gibi meyvelerin suyun altında 2-3 dakika ovularak temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Toprağın altında yetişen sebzeler için ise fırça kullanmanın önemli olduğunu belirten Keskin, yeşilliklerin sirkeli suda bekletilip ardından karbonatlı suyla yıkanması gerektiğini açıkladı. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mikroorganizmalarla dolu lavaboda bekletilmesinin tehlikeli olduğunu ifade etti.