Geçim sıkıntısı yaşayan emekli vatandaşlar için maaşlar da belirlenecek zam oranı, yaşam şartlarını iyileştirebilmek adına büyük önem taşıyor. TÜİK tarafından açıklanan eylül ayının enflasyon verisi ile birlikte üç aylık enflasyon oranı %8.92 olarak gerçekleşti. Memur ve emeklinin gözü önümüzdeki üç aylık enflasyon rakamlarında. 6 aylık enflasyon verisi yeni belirlenecek maaşlar üzerinde etkili olacak.
6 AYLIK ORAN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Ekonomik dalgalanmalar, hayat pahalılığı gibi etkenler emeklilerin yeni maaş oranları konusundaki beklentilerini arttırıyor. Yıl sonu enflasyon tahmini %41.5 olarak öngörülüyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda 6 aylık oranda %13.44 olarak hesaplanıyor SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artış oranı %13.44 olurken memurların oranı ise bu tahminine göre %9.31 olacak. Bu kapsamda emeklilerin zam dönemlerinde uygulanan refah payı ile de beklentileri yüksek. Refah payına ilişkin kararın aralık ila ocak aylarında verilmesi bekleniyor. Bu kapsamda SSK, Bağkur ve memur emeklilerin zam oranları ile refah payı oranlarının eşitlenmesi de gündemde olacak. Bu durumda oranların %20’nin üzerinde artacağı öngörülüyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA ARTIŞ OLACAK MI?
Emeklinin beklentisi temmuz ayında artış yaşayarak 10. 000 TL’den 12.500 TL’ye çıkartılan en düşük emekli maaşı içinde bir yükselişin yaşanacağı yönünde. Ocak ayında enflasyonun kesinleşmesinin ardından en düşük emekli maaşında da artış yaşanması öngörülüyor. Bir değişikliğe gidilmemesi halinde 11.000 TL TL ve altında kök maaşı olanlar sıfır zam tehlikesi ile karşı karşıya kalacagına dair öngörüler bulunuyor. Önleyebilmek adına taban maaşlarını da zam oranları kadar artırılması bekleniyor. Bu kapsamda refah payı hariç uzunluğunda taban aylıklar %13.44 oranındaki artışa göre 14.180 TL’ye çıkıyor. ancak emekli maaşlarının farklı bir oranla artırılması da mümkün kesin rakam Ocak ayında belli olacak.