Bir yıl daha bitmek üzere, yılbaşında bütün aile veya dost, arkadaş bir evde toplanıp beraber kutlama geleneğini seviyorsanız muhteşem sofralar hazırlayabilmeniz için damak çatlatacak bir menü önerisiyle geldik!
FRANSIZ MUTFAĞI SEVİYORSANIZ BUNU DENEYİN
Zengin besin değerleri ile kas ve kemik gelişimini destekleyen et yemekleri, yılbaşı gecelerinde de kendine yer bulur. Fransız mutfağının meşhur sosu duxelle ile hazırlanan pirzolaları çok seveceğinizden eminiz.
Malzemeler
500 g dana pirzola
20 g taze kekik
20 g biberiye
100 g tereyağı
Üst malzemeler için:
1 adet yeşil elma
1 adet pancar
3 adet kuşkonmaz
1 adet patates
1 adet kereviz sapı
100 g fındık
100 g yer fıstığı
Duxelle ganaj:
100 g istiridye mantarı
100 g Porçini mantarı
30 g sarımsak (İnce kıyılmış)
20 g taze kekik
20 g karabiber
20 g tuz
Sosu için:
5 g yıldız anason
50 g nar ekşisi
40 g bal
4 g beyaz biber
15 g esmer şeker
400 ml et suyu
20 g kuru üzüm
Hazırlanışı: Üst malzemelerin hepsini tavla zarı büyüklüğünde doğrayın ve tuzlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 90 derecedeki fırında 40 dakika süreyle kurutun. Fındık, yer fıstığı ve pankoyu bir tavaya alın ve altın rengi olana dek kavurun.Duxelle için bütün mantarların saplarını temizleyin, kabuğunu soymadan ve yıkamadan rondoda küçük parçacıklar haline gelene kadar çekin ve sarımsağı ekleyin.
Daha sonra kuru ve kızgın bir tavaya alarak 4 dakika soteleyin. Ocaktan alarak taze kekik, tuz ve karabiberi ilave edin.Tüm sos malzemesini bir tencereye alın ve yoğun bir kıvam elde edene dek orta ateşte pişirin.
Pirzolayı; tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine ettikten sonra kızgın bir tavaya alarak mühürleyin.Aynı tavada biberiye, taze kekik ve tereyağını erittikten sonra pirzolanın üstüne sürün.Pirzolayı servis tabağına alın ve üzerine duxelle mantarı sürün. Son olarak kurutulan ve kavrulan tüm malzemeyi en üste eşit şekilde dağıtarak servis edin.
VEJETARYAN MISINIZ?
Eğer et tüketmiyorsanız karnıbahar graten ya da mantar graten hoşunuza gidebilir. Besin değerleri oldukça yüksek olan bu sebzeler, bu şekilde pişirildiğinde unutulmaz bir lezzete dönüşüyor.
MANTAR GRATEN MALZEMLER
400gramkültür mantarı
2yemek kaşığıun
2yemek kaşığıtereyağı
3,5 - 4su bardağısüt
1çay kaşığıtuz
1çay kaşığıkarabiber
1/2çay kaşığımuskat cevizi rendesi
Üzeri için:
1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
(Karnıbahar graten içinde aynı tarifi uygulayabilirsiniz)
Hazırlanışı: Öncelikle mantarları dörde bölün yağsız ve ısınmış tencere de iyice kavurun. Suyunu salıp çekince tereyağı ekleyin soğan ve sarımsak ilave edin güzelce kavurun.Ayrı bir tencerede tereyağını ve unu kavurun, mis gibi koku çıkınca sütü ekleyin. Kıvam akışkan olmalı bu yüzden sütü azar azar ekleyin ve durmadan karıştırın.Gerekirse süt miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Bu arada sütünüz muhakkak soğuk olmalı.Sos kıvam alınca baharatları ekleyip, mantarla buluşturun. Üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyip fırına verin. Kaşar eriyene kadar durması yeterli.
LEVREK BUĞULAMA
Balık severlerin, sıklıkla tükettiği bir omega-3 kaynağı da levrek, yılbaşı akşamınız için kesinlikle müthiş bir seçenek olacak.
Malzemeler:
1 kg levrek fileto
12 kültür mantarı
3 diş sarımsak
2 dal maydanoz
2 rendelenmiş domates
2 defne yaprağı
2 sivri biber
6~8 arpacık soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tane karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
İlk olarak buğulamanın içerisinde kullanacağınız biber, sarımsak ve soğanları ince ince dilimleyin.Ardından tereyağını tencereye alarak önceden dilimlediğiniz malzemeleri soteleyin.Tencerenin içerisine dilimlenmiş mantar, ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş domatesleri ilave ederek kavurun. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin.Fileto levrek, karabiber, defne yaprağı ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alabilirsiniz.Levrek buğulamayı, balıkların yanında meze olarak sunulan acılı ezme, haydari ve humus ile birlikte servis edebilirsiniz.