Tahta kaşık kullanırken bunları sakın yapmayın! Çoğu kişi zararlarını bilmiyor

Tahta kaşık kullanırken bunları sakın yapmayın! Çoğu kişi zararlarını bilmiyor

Tahta kaşıklar, temizliği ve kullanım ömrü doğru ayarlanmadığında kansere bile yol açabiliyor.

Mutfaklarda sıkça tercih edilen ürünler arasında yer alan tahta kaşıklar, özellikle pilav tencerelerinde sıkça kullanılıyor.

Daha sağlıklı oldukları için tercih edilen bu kaşıklar, doğru kullanılmadığında ise potansiyel tehlike yaratabiliyor. Uzmanlar, özellikle tahta kaşıkların temizliği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.

Picture background

BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKAMAK

Başta tahta kaşıklar olmak üzere tüm ahşap ürünler, elde yıkanmalıdır. Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklıklar, ahşap ürünlerin kuruyarak çatlamasına ve deterjan kalıntılarının üzerinde birikmesine sebep olabilir. Aynı zamanda tahta kaşık üzerinde oluşan çatlaklar, bu alanda bakteri birikmesine yol açar. Bu yüzden tahta kaşık ve ahşap ürünler için, ılık su ve sabun kullanmak daha doğru olacaktır.

KURUMADAN KALDIRMAK

Tahta kaşıkları yıkadıktan sonra hiç beklemeden dolaba koyuyorsanız, kaşıkların çatlama ve bükülme süreçlerini hızlandırmış oluyorsunuz demektir. Ayrıca nemli bir şekilde kaldırılan kaşıklar, mikroplara daha açık bir hale gelir. Bu yüzden yıkama işleminden sonra el havlusu ile kurulayıp oda sıcaklığında 10 dakika bekletin. Ardından uygun bir şekilde saklayabilirsiniz.

Picture background

KULLANDIKTAN SONRA BEKLETMEK

Tahta kaşıkları, ılık su ve sabunla yıkamak temizlenmesi açısından yeterlidir. Ancak bu işlemi, kaşıkları kullandıktan hemen sonra yapmanız gerekir. Çünkü yiyecek artıkları kaşığın üzerinde bekledikçe kurur ve çıkarması daha zor olur. Tahta kaşıkların ömrünü uzatmak için, her kullanımdan sonra beklemeden temizleyin.

KOKULARA MARUZ BIRAKMAK

Ahşap ürünler, yağ, sarımsak gibi güçlü kokuları emer. Kaşıkların üzerinde biriken kokular, özellikle yemek hazırlama esnasında diğer besinlere bulaşır. Bu yüzden kokuyu azaltmak için, tahta kaşıkların yüzeyini yarım limonla ovalayın. Limon, dışarıdan gelen kokuları nötralize eder ve uzun süre kullanım imkanı sağlar.

Picture background

LEKE VE PÜRÜZLERİ BIRAKMAK

Tahta kaşıklarda kullanıma bağlı olarak leke ve pürüzler oluşabilir. Bu pürüzler yemeğin tadını olumsuz etkiler ve kaşıkların üzerinde mikrop birikmesine yol açar. Bunu önlemek için, tahta kaşıkları sirkeli suda bekletin. Ardından pürüzlü ve lekeli kısımları zımpara kağıdıyla zımparalayın. Zımparalama işlemi bittikten sonra, kaşıkların çatlamasını önlemek için yüzeyini mutlaka yağlayın.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.