Bazı teknoloji marketleri, akıllı telefonları uzun dönemli kiralama seçeneği sunmaya başladı. Bu uygulama kapsamında, kullanıcıya sıfır ve üretici garantili telefonlar veriliyor ve ürünler, kiralama sırasında ilk kez açılıyor. Kiralama süresi 12, 18 veya 24 ay olabiliyor.
Kiralama işleminden önce tüketicinin kredi notuna bakılıyor ve kimlik bilgileri eksiksiz verilmesi gerekiyor. Kiralama süresi sonunda, isteyen tüketici cihazı belirli bir ücret karşılığında satın alabiliyor, ancak kiralama süresi uzatılamıyor.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, bu kiralama uygulamasının bazı olumsuz yönleri olabileceğine dikkat çekti. Küçük, kiralama bedelinin, cihazı satın almaktan daha yüksek olabileceğini belirterek, tüketicilerin kiralama ve satın alma maliyetlerini karşılaştırmaları gerektiğini vurguladı.
Veri gizliliği konusunda da uyarılarda bulunan Küçük, kiralanan telefonlara yüklenen kişisel bilgilerin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Kiralama süresi sonunda, cihazı satın almayı tercih etmeyen kullanıcıların kişisel verilerini sıfırlamaları önemlidir; aksi takdirde bu veriler olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Ayrıca, kiralanan cihazın kaybolması gibi durumlarda tazminat ve sigorta kapsamının iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Yenilenmiş cihazların kullanımının da gittikçe yaygınlaştığı belirten Küçük, şunları kaydetti:
"Ekonomik anlamda bu ürünlerin kullanımına yönelik teşviklerin artırılması gerekiyor. Çıkan her yeni ürün ve modelle birlikte piyasa telefon çöplüğüne dönüşüyor. Bu telefonların çoğu ithalatla geldiği için ülkemiz için maddi kayıp oluşuyor. Burada önemli olan tüketicilerin eğer satın alma ihtiyacı varsa öncelikle yenilenmiş ürünlere yönelik teşviklerin artırılması ve üç taksit sınırlamasının gözden geçirilmesi."